341

Nobel-voorzitter maant Europese leiders om extreem-rechtse taal

Thorbjørn Jagland: Europese leiders spelen met vuur als ze extreem-rechtse retoriek blijven uitslaan in het debat over de multiculturele samenleving

Europese leiders kunnen zich een gewaarschuwd mens beschouwen. De Noorse voorzitter van het Nobelprijs-comité Thorbjørn Jagland maant ze ‘bedachtzaam’ te zijn in de discussie over de multiculturele samenleving. Ze lopen het risico extreem-rechtse sentimenten aan te wakkeren. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Jagland, voormalig premier van zijn land, zei dat de Europese leiders met vuur spelen als ze retoriek blijven gebruiken die door extremisten kan worden uitgebuit. Hij noemde de Britse premier David Cameron in het bijzonder. Vier maanden geleden verklaarde Cameron de multiculturele samenleving in Groot-Brittannië tot mislukt. In eigen land werden zijn woorden direct begrepen door de leider van de extreem-rechtse British National Party, Nick Grffin, als “een enorme sprong voor ons gedachtegoed in de politieke mainstream”. Ook Marine Le Pen, voorzitter van het Franse Front National, sprak eveneens haar goedkeuring voor Camerons uitspraken uit, omdat die overeenkwamen met de ideeën van haar eigen partij, zo schrijft The Guardian. Maar ook onze eigen vice-premier Maxime Verhagen (CDA) heeft zich sindsdien bij de zienswijze van Cameron aangesloten.

Jaglands uitspraken komen in het kielzog van de bomaanslag in de Noorse hoofdstad Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya. De dader, Anders Breivik, zegt onder ander geïnspireerd te zijn door de ultranationalistische English Defense League uit Groot-Brittannië. Hij stuurde een manifest waarin hij zijn haatideologie uiteenzette naar leden van deze beweging, de BNP en naar een groep die zich de Stop Islamisation of Europe noemt. Naar we nu weten, stonden er ook drie Nederlanders op zijn verzendlijst, waaronder de rechtse blogger Erik van Goor.

Jagland, die tevens secretaris van de Raad van Europa is, zei in een interview met The Observer:

We moeten heel voorzichtig zijn in hoe we deze kwesties bespreken, welke woorden we gebruiken. Politieke leiders moeten het feit dat de samenleving diverser is geworden juist verdedigen. We moeten de realiteit verdedigen, anders komen we in de problemen. Ik vind dat politieke leiders een duidelijke boodschap moeten sturen dat zij de realiteit omarmen en ervan en er voordeel uit halen.

De Nobel-voorzitter dringt er bij de leiders van Europa op aan dat zij letten op hun woordgebruik. Beter kunnen zij spreken van ‘diversiteit’ dan van multiculturalisme, omdat dit laatste woord intussen door verschillende groepen op hun eigen manier wordt gedefinieerd en gebruikt:

We moeten ook ophouden ‘islamitisch terrorisme’ te zeggen. Dit impliceert dat terrorisme om islam draait. We moeten zeggen dat terrorisme terrorisme is en niet gelinkt met enige religie.

Lees meer bij The Guardian: Nobel chairman warns Europe’s leaders over ‘inflaming far-right sentiment’

Geef een reactie

Laatste reacties (341)