10

Nobelprijs voor Vrede naar OPCW

Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens krijgt prijs voor "uitgebreide werk om het gebruik van chemische wapens te elimineren"

Dit jaar gaat de Nobelprijs voor Vrede naar OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. De in Den Haag gevestigde organisatie krijgt de prijs voor zijn “uitgebreide werk om het gebruik van chemische wapens te elimineren”. Dat heeft het Nobelcomité bekend gemaakt.

Met de toekenning van de prijs hoopt het comité er aan bij te dragen dat er steeds minder chemische wapens in omloop zullen zijn in de toekomst. NRK, de Noorse omroep, voorspelde vrijdagochtend al dat de prijs naar OPCW zou gaan.

NOS zendt vrijdagmiddag om 13.00 live een persconferentie van OPCW uit.

De Volkskrant schrijft over de prijs:

Het Nobelcomité prees de belangrijke rol die de OPCW de afgelopen decennia heeft gespeeld in het verminderen van de hoeveelheid chemische wapens in de wereld. Vandaag zijn 189 landen aangesloten bij het verdrag van de OPCW, memoreerde het comité. De organisatie ziet toe op de naleving van de Chemische Wapenconventie. Dit verdrag werd twintig jaar geleden gesloten en trad in 1997 in werking.

Minister Timmermans noemt de prijs een blijk voor erkenning. Timmermans:

De prijs onderstreept de noodzaak om massavernietigingswapens uit de wereld te helpen en is het bovendien een blijk van erkenning voor de zeer zware omstandigheden waaronder OPCW-inspecteurs hun werk soms moeten doen […] Want waar geen chemische wapens meer zijn of gemaakt kunnen worden, kunnen deze gruwelijke wapens ook niet meer worden ingezet.

NOS: Nobelprijs voor Vrede voor OPCW

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (10)