14

Nobelprijs Vrede naar Chinese dissident in gevangenschap

Liu Xiaobo zit sinds 2009 in een Chinese cel voor de publicatie van een pamflet voor democratische hervormingen. UPDATE: China censureert nieuws Nobelprijs. Obama pleit voor zijn vrijlating

De 54-jarige Chinese hoogleraar literatuur Liu Xiaobo heeft vandaag de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen vanwege “zijn lange en niet-gewelddadige strijd voor fundamentele mensenrechten in China”. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

De Chinese autoriteiten zijn het natuurlijk niet eens met toekenning van de prijs aan Liu. De kersverse Nobel-laureaat werd in december 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens de publicatie van een pamflet voor democratische hervormingen, zo schrijft NRC.

Vrienden en Liu’ s echtgenote Xia Liu reageerden vanochtend opgetogen op de toekenning van de prijs. “Hij rekende er helemaal niet op, hij zal zeer verrast zijn”, zegt Xia Liu in een telefonisch gesprek. Of zij blij is met de prijs weet zij eigenlijk niet. “Ik ben bang dat hij hierdoor niet eerder vrijkomt”, aldus Xia die in 1996 met Liu trouwde. Dat was vlak voordat hij voor de tweede maal werd opgesloten wegens het bekritiseren van de Chinese Communistische Partij.

Voor de toekenning van de prijs aan Liu hebben tal van vorige winnaars en prominente mensenrechtenactivisten zich ingezet. Onder hen bevond zich de Tsjechische ex- president Vaclav Havel. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede verrassend naar de Amerikaanse president Barack Obama.

UPDATE China censureert nieuws Nobelprijs

Twee uur nadat bekend is geworden dat de Chinese intellectueel Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, zwijgen de officiële media in China nog in alle talen over het nieuws. Alleen staatspersbureau Xinhua meldt dat het toekennen van prijs “de Noors-Chinese relaties zou kunnen schaden.” Dat meldt Trouw.

Update 19.45

Barack Obama heeft China opgeroepen Xiaobo zo snel mogelijk vrij te laten. Dat meldt de Volkskrant. “De afgelopen dertig jaar heeft China dramatische vooruitgang geboekt bij economische hervormingen en de verbetering van de levens van zijn mensen, honderden miljoenen verheffend vanuit armoede”, aldus Obama. “Maar deze prijs herinnert ons eraan dat de politieke hervormingen daar geen gelijke tred mee hebben gehouden en dat de fundamentele mensenrechten van elke man, elke vrouw en elk kind moeten worden gerespecteerd.”

Volkskrant: Obama roept China op Liu vrij te laten
Lees meer bij NRC: Chinese dissident Liu Xiaobo wint Nobelprijs voor de Vrede

Trouw: China censureert nieuws Nobelprijs

Geef een reactie

Laatste reacties (14)