Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nobelprijs Vrede voor drie voorvechters vrouwenrechten

  •  
07-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
ANP-Nobel_vrede_2011_300.jpg
(vlnr) Tawakkul Karman, Ellen Johnson Sirleaf en Leymah Gbowee onderscheiden voor hun vreedzame strijd voor de rechten en veiligheid van vrouwen
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar drie vrouwen. Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman worden onderscheiden voor hun vreedzame strijd voor de rechten en veiligheid van vrouwen. Dat heeft de organisatie zojuist in Oslo bekendgemaakt.
NRC Handelsblad schrijft over de drie vrouwen:
Sirleaf is de eerste democratisch gekozen vrouwelijke president van Afrika. Sinds haar inauguratie in 2006 heeft ze zich ingezet voor de bestendiging van de vrede in Liberia, voor het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling en voor het verstevigen van de positie van vrouwen, aldus het comité.
Gbowee droeg bij aan het beëindigen van de oorlog in Liberia door het mobiliseren en organiseren van vrouwen die voorheen op etnische en religieuze gronden van elkaar gescheiden bleven. Door haar werk kunnen vrouwen nu deelnemen aan verkiezingen en genieten vrouwen in West-Afrika meer invloed, vervolgde het comité.
Karman vervulde zowel voor als tijdens de Arabische Lente een leidersrol in de strijd voor vrouwenrechten, democratie en vrede in Jemen.
RTEmagicC_vn_peace.jpg
(vlnr) Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman. Zie ook de clip van protest in Jemen, geleid door Karman. (vanaf 0:15)
Meer over Tawakul Karman in dit artikel van Time magazine: The woman at the head of Yemen’s protest movement
Meer over Ellen Johnson Sirleaf bij The New York Times: An uncompromising woman
Meer over Leymah Gbowee bij de Huntalternatives.org: Seven who topple tirannies
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.