92

Nobelprijswinnaar Paul Krugman: Nederland doet het precies verkeerd

België beter af met verlamde regering dan Nederland met consensus over 'noodzaak' tot bezuinigen

Paul Krugman, gezaghebbend econoom, Nobelprijswinnaar en fors criticus van bezuinigingsdrift, haalt in zijn blog op de New York Times hard uit naar Nederland en toont aan de hand van cijfers aan dat België beter af, juist omdat onze zuiderburen lang verlamd werd door een politieke impasse. Dat werkte beter dan het bezuinigingsbeleid van Rutte II.


Krugman constateert op zijn weblog ‘The Conscience of a Liberal’ (Liberal is in de Verenigde Staten, anders dan bij ons, een aanduiding voor iemand aan de linkerzijde van het politieke spectrum) dat de consensus om te bezuinigen in Nederland ongekend groot is. Hij vergelijkt dat met de politiek die in de crisistijd van vóór de Tweede Wereldoorlog werd bedreven ten aanzien van de Gouden Standaard, een beleid dat rampzalig uitpakte. Krugman linkt ter verduidelijking naar een artikel dat waarschuwt voor de opkomst van extreemrechtse partijen als gevolg van de crisispolitiek.

Krugman citeert een ander weblog waarin wordt gesteld dat de Nederlandse kiezer die anders wil dan alleen maar bezuinigen in de armen van de PVV en de SP wordt gejaagd. Dat zijn partijen die pas groot zijn geworden na de komst van de euro, zo wordt fijntjes geconstateerd.

De econoom noemt de coalitie van VVD-PvdA een soort ‘kabinet van nationale eenheid’ dat vastbesloten is ‘de juiste maatregelen te treffen’. Volgens Krugman, die in zijn boek ‘End This Depression Now’ meeslepend uiteenzet dat bezuinigen de crisis alleen maar verergeren, is het Nederlandse beleid echter precies het verkeerde. De favoriete vergelijking van Rutte om de begroting te vergelijken met een huishoudboekje van een gezin is volgens Krugman regelrechte nonsens omdat het twee totaal andere zaken betreft. 

Om zijn kritiek kracht bij te zetten maakt Krugman een vergelijking met België, een land dat in tegenstelling tot de Nederlandse consensus tot op het bot verdeeld is en lange tijd zonder regering zat. België doet het in vrijwel alle opzichten economisch beter.

In het algemeen valt amper aan de indruk te ontkomen dat België beter af was met de politieke verlamming dan Nederland met zijn gezamenlijke vastberadenheid om precies het verkeerde te doen.

Video: Krugman over zijn boek en het beëindigen van de crisis (mei 2012)

Geef een reactie

Laatste reacties (92)