20

Nobelprijswinnaars tegen bezuinigingen Nederland

'Bezuinigingen ontwikkelingssamenwerking gaan ten koste van ondernemende mensen in arme landen'

Voorvechters van mensenrechten en armoedebestrijding roepen de Nederlandse regering op niet verder te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. In een brief, gepubliceerd in NRC Handelsblad, roepen onder andere Desmond Tutu en de Dalai Lama Nederland op ontwikkelingshulp niet overboord te gooien.

Het kabinet wil alleen in 2011 al 400 miljoen euro op ontwikkelingshulp bezuinigen.

De brief:

“Gooi ontwikkelingshulp niet overboord

Met enige zorg horen wij van de plannen in Nederland om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en vooral op het aandeel van maatschappelijke organisaties daarin. Wij vrezen dat daarmee een belangrijke kracht voor verandering in onze samenlevingen (en die van Nederland) zal verzwakken.

Wij hebben stuk voor stuk, ieder op onze eigen manier, de vruchten kunnen plukken van Nederlandse internationale solidariteit.

Nederlandse maatschappelijke organisaties waren essentieel in de strijd tegen apartheid in Zuidelijk Afrika, in de strijd tegen militaire dictaturen in Latijns-Amerika en Azië. Ze hebben de basis gelegd voor een meer duurzame economische groei, voor het terugdringen van ziektes en het verbeteren van toegang tot voedsel en basisvoorzieningen. Het belangrijkste is misschien wel dat zij hebben meegeholpen krachtige organisaties op te bouwen, waarmee boeren, vrouwen, hiv-aids patiënten, minderheden, sloppenwijkbewoners zelf zich kunnen verweren tegen marginalisering en uitbuiting.

Ontwikkelingssamenwerking staat aan de vooravond van verandering. Nieuwe verhoudingen tussen Noord en Zuid, de rol van opkomende economieën, de invloed van nieuwe thema’s als klimaat, grondstoffen, energie zullen zich doen gelden. Bij al die veranderingen is de rol van maatschappelijke organisaties in Noord en Zuid van groot belang.

Het laatste wat we nu nodig hebben is het vooruitzicht dat honderden zeer relevante organisaties in het Zuiden hun activiteiten moeten verminderen of beëindigen omdat hun historische samenwerking met Nederland stopt en ze niet zomaar toegang hebben tot alternatieve financiering. Het laatste wat we kunnen gebruiken is dat één van de grootste voorvechters van rechtvaardige internationale verhoudingen de handdoek in de ring gooit.

Getekend,

Desmond Tutu, Nobelprijs voor de Vrede, Zuid-Afrika.”
Dalai Lama, Nobelprijs voor de Vrede, Tibet e.a.

cc-foto: Cidse, Abhikrama

Geef een reactie

Laatste reacties (20)