Laatste update 16:35
21

Nog altijd geen openheid: “Rapport Mueller zou voor zich moeten spreken”

Tijdens een speciale persconferentie heeft de Amerikaanse minister van Justitie William Barr herhaald dat de Amerikaanse president Donald Trump niet betrokken was bij manipulatie van de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2016. Veel geloofwaardigheid wordt in met name Democratische kringen niet toegeschreven aan die uitspraak, omdat het volledige rapport nog altijd niet is vrijgegeven.

Barr deed zijn uitspraken naar aanleiding van het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller uitvoerde naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de minister moeten ‘alle Amerikanen dankbaar zijn’ omdat Trump, of naaste medewerkers, niet betrokken waren bij verkiezingsfraude. Wel zijn er, volgens Barr, Russen die verdacht worden van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 nog altijd voortvluchtig, maar in welke context zij actief waren en met wie ze contact hadden is door zijn verklaring nog altijd niet opgehelderd.

Het feit dat niemand behalve een kleine groep mensen uit de hoek van de veiligheidsdiensten het volledige rapport heeft ingezien, komt voort uit veiligheidsoverwegingen, zegt Barr. Vooral in Democratische kringen wordt hier sterk aan getwijfeld. Zij zien het weghouden van het volledige rapport als een manier om feiten in de doofpot te stoppen.

Lid van het Huis van Afgevaardigden namens de Democraten Hakeem Jeffries zei eerder al dat er überhaupt geen persconferentie van Barr had moeten plaatsvinden. “Hij gedraagt zich vooral als een huisadvocaat van een grote misdaadbaas, en niet als verdediger van de belangen van het volk,” zei Jeffries tegen Rachel Maddow van MSNBC. Jeffries wees op het feit dat Robert Mueller een rapport schreef van 400 pagina’s. “Dat rapport zou voor zich moeten spreken.”

Pas na de persconferentie wordt het Mueller-rapport in samengevatte én geredigeerde vorm onder congresleden verspreid. Een andere Democraat, Jerry Nadler, hekelt die werkwijze: “Net voor een feestweekend zoiets naar buiten brengen zodat niemand snel kan reageren is niet correct, stelt hij. Verder zei Nadler:

Geef een reactie

Laatste reacties (21)