10

Nog een glaasje pis, eh, pils?

Deens muziekfestival Roskilde gaat urine van bezoekers gebruiken om nieuw bier mee te maken

Het beroemde Deense popfestival Roskilde start met een bijzonder experiment dit seizoen. Het festival gaat de urine van bezoekers gebruiken om nieuw bier van te maken.

Tijdens Roskilde, een van de grootste festivals van Europa, wordt er niet alleen veel muziek gespeeld, er wordt ook veel gedronken. Voornamelijk bier. En dat bier moet er ook weer uit natuurlijk. Dus wordt er veel geplast. Zoveel, dat het riool de overvloed aan pis soms niet eens aankan. En dat ruik je.

Om daar iets tegen te doen, en om het milieu enigszins te sparen, heeft de organisatie van het festival een plan bedacht: pisbier. Gedurende het festival, dat op 27 juni begint, gaat de organisatie zo’n 100.000 tot 250.000 liter urine opvangen. Die urine zal vervolgens gebruikt worden om meststoffen van te maken. Urine zit immers vol nuttige stoffen voor mest zoals stikstof en fosfor, en met die meststoffen gaat een bedrijf vervolgens nieuw bier brouwen.

‘Biercyclen’ noemt de website Foodlog het initiatief van het muziekfestival.
Daar proef je natuurlijk niets van, maar het is wel minder schadelijk voor het milieu, je hebt immers geen kunstmest nodig, en je hebt geen last meer van de zure pislucht tijdens het festival. Hoe dat nieuwe bier vervolgens gaat smaken? Ja, daarvoor zul je volgend jaar naar Denemarken moeten afreizen. Dan wordt de eerste lichting pisbier verkocht.

Het is overigens overigens niet de eerste keer dat de urine van de bezoekers wordt gebruikt voor de kringloop. In Frankrijk is het al een keer eerder gedaan, schrijft Foodlog.

CC foto: Thomas Rousing

Geef een reactie

Laatste reacties (10)