Laatste update 17:36
11

Nog meer problemen in PVV-gemeentes, nu in Den Haag

En weer is er een lokale afdeling van de PVV waar er problemen zijn. Moest Geert Wilders eerst de Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs nog terugtrekken omdat hij een te uitgesproken racist bleek te zijn, in Utrecht was het Henk Deún die voor ‘gedoe’ zorgde door hardop te fantaseren over een afbrandende ULU-moskee. Nu schrijft RTL Nieuws over onrust in de gemeente Den Haag. Aanleiding is de samenstelling van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Van de huidige raadsleden staan alleen fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille nog op de lijst en dat duidt op ‘een grote schoonmaak’. De twee zouden twee handen op één buik zijn en hebben besloten dat de rest niet hoeft terug te keren: de huidige PVV-raadsleden staan op een praktisch onverkiesbare plek of hebben te horen gekregen dat ze helemaal niet meer terug hoeven te keren.

RTL Nieuws schrijft hierover op basis van anonimiteit. RTL Nieuws:

“Een betrokken PVV’er benaderde RTL Nieuws om hierover alarm te slaan. Verschillende bronnen binnen de partij bevestigen het verhaal. De PVV’ers willen alleen anoniem praten uit angst voor represailles van de partijtop. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

Ja-knikkers zonder ervaring
Ze vinden het onverteerbaar dat ‘ervaren en goede raadsleden van de lijst worden getrapt in ruil voor ja-knikkers zonder ervaring’. Ook vinden zij het ‘teleurstellend’ dat de raadsleden totaal geen inspraak hebben gehad. “Het is voor mij erg dubbel om hier met de pers over te spreken”, zegt één van hen, “maar ik wil zo een signaal geven: met deze lijst wordt de partij naar de knoppen geholpen.”

De PVV’er klaagt en passant over een te grote focus op “de-islamisering”. Tegelijkertijd zegt het raadslid geen moeite te hebben met de minder-minder uitspraak waar de PVV-leider voor veroordeeld is:

“In de gemeente kunnen we op andere, sociale gebieden echt wat betekenen, maar iedereen die een eigen mening heeft en ook maar enigszins tegengas geeft, wordt er nu uitgegooid. Ze willen alleen maar mensen op de lijst die over de islam schreeuwen en bij wijze van spreken een tackle met twee benen op de moskee maken.”

De PVV doet sinds 2010 in Den Haag mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft er vijf zetels. De Haagse fractie leek voor de PVV altijd een vaste waarde te hebben. De opstelling van de concept-lijst door Karen Gerbrands en Willie Dille lijkt nu roet in het eten te gooien.

“Fractievoorzitter Karen Gerbrands en Willie Dille hebben alles zelf geregeld rond de conceptlijst, de rest van de fractie wist van niets. Zij staan nu op nummer 1 en 2. Mensen die volop betrokken waren bij het werk in de gemeenteraad hebben zij op onverkiesbare plaatsen gezet, waarna die zich hebben teruggetrokken”, zegt een andere PVV tegen RTL Nieuws.

Meer hierover bij RTL Nieuws: PVV’ers slaan alarm om kieslijst Haagse fractie: ‘Zo gaan we naar de knoppen’

Geef een reactie

Laatste reacties (11)