Laatste update 12:55
54

Nog steeds geen muur, wel een shutdown in de Verenigde Staten

De regering van Trump is het niet eens kunnen worden met het Congres over een nieuwe federale begroting, waardoor de derde ‘shutdown’ sinds Trump aan de macht is werkelijkheid werd. Om middernacht werd de financiering van negen ministeries en verschillende overheidsinstanties stopgezet. Er zijn bestaande afspraken over welke taken zij nog wel uitvoeren en welke niet, en wie onder ‘essentieel personeel’ valt en dus door moet werken, ook zonder salaris. De grensmuur, waarvan Trump beloofde dat Mexico die zou betalen, is de hoofdoorzaak van het begrotingsconflict. Trump wilde een bedrag van 5 miljard dollar (bijna 4,4 miljard euro) in de begroting laten opnemen voor een stuk muur van 215 mijl (345 kilometer), maar de Democraten –  die vanaf januari weer een meerderheid hebben in het Congres – gingen daar niet mee akkoord. Hoewel Trump tien dagen geleden nog voor de camera’s verklaarde dat hij ‘trots’ zou zijn om de volledige verantwoordelijkheid voor een eventuele shutdown op zich te nemen, krabbelde hij gisteravond op voorspelbare wijze terug in een tweet waarin hij de Democraten alsnog de schuld gaf.

Wat opviel was dat de Republikeinen zich niet bereid toonde om de zogenoemde ‘nucleaire optie’ te nemen om hun president – die een niet al te beste week had – te hulp te schieten. NRC schrijft:

Die optie behelst dat de Republikeinen het via een procedurewet mogelijk zouden maken om de goedkeuring van de begroting over te laten aan een eenvoudige meerderheid in de Senaat (51-49) in plaats van de vereiste 60-40. Vrijdag lieten de leidende senatoren Trump al weten dat hiervan geen sprake kon zijn. De president leek vrijdag overdag al tot de conclusie te zijn gekomen dat hij domweg niet voldoende stemmen kon krijgen voor zijn muurwens. Daarom probeerde hij maximaal effect te sorteren via zijn twitterkanaal. Hij dreigde dat hij bereid was er een ,,zeer lange” shutdown van te maken. Hij moedigde de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell aan: ,,Mitch, use the Nuclear Option and get it done!”

Vanmiddag wordt er in het Huis van Afgevaardigden opnieuw onderhandeld over beëindiging van de shutdown.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)