5

Noodweer veroorzaakt immense kaalslag in Italiaanse bossen, herstel duurt 200 jaar

Het noodweer dat deze week in Italië losbarstte heeft niet alleen aan 18 mensen het leven gekost, de natuur is ook op ongekende schaal verwoest. In de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia richtten stormen en regenbuien een ravage in de bossen aan, onder andere aan de bomen waar de Stradivarius-violen van worden gemaakt. De VRT meldt:

In de bergketen Dolomieten spreekt men van een ecologische ramp. Aanvankelijk werd gesproken van vele honderden omvergewaaide bomen, maar nu noemen de autoriteiten het cijfer van 14 miljoen, schrijven Italiaanse media. “De bomen knakten als lucifers”, zeggen getuigen. Door de vele ontwortelde bomen zouden het ecologische evenwicht en de stabiliteit van de ondergrond wel eens ernstig aangetast kunnen worden. Ook de “vioolbossen” van Val Saisera en Paneveggio zijn zwaar getroffen. Uit die bossen wordt hout van topkwaliteit gehaald voor de bouw van snaarinstrumenten. “Een kwart van het vioolbos bestaat niet meer”, klinkt het. “Het zal twee eeuwen duren om hiervan te herstellen.”

Ook andere delen van het land werden zwaar beschadigd door het noodweer. Experts zeggen zoiets de afgelopen 60 jaar niet eerder meegemaakt te hebben.

cc-foto: Dipartimento Protezione Civile https://flic.kr/p/Qt4Q41

Geef een reactie

Laatste reacties (5)