Laatste update 25 juni 2016, 01:03
55

Noord-Ierland en Schotland verkiezen EU boven Verenigd Koninkrijk

De Britten mogen dan vóór een Brexit gestemd hebben, maar dat wil niet zeggen dat het hele Verenigd Koninkrijk bereid is om uit de EU te stappen. De leiders van zowel Schotland als Noord-Ierland hebben laten weten zeer ontstemd te zijn over de uitslag en stappen te overwegen om toch in de EU te kunnen blijven.

Ierland
In Noord-Ierland koos een meerderheid (56 procent) voor ‘Remain’ en daarom wil regeringspartij Sinn Féin nu een referendum over een mogelijke hereniging met Ierland, dat wel gewoon in de EU blijft. Partijvoorzitter Declan Kearney:

Deze uitslag verandert het politieke landschap hier in het noorden van Ierland dramatisch. Wij zullen onze vraag voor een referendum over een geünificeerd Ierland intensifiëren. De Britse overheid heeft geen mandaat meer om de economische en politieke belangen van Noord-Ierland te verdedigen.

De unionistenpartij DUP, die van oudsher sterke voorstanders zijn van een zo nauw mogelijke band met Groot-Brittannië, zijn fel tegen een referendum over hereniging met Ierland.

Schotland
In Schotland was het ‘Remain’-kamp nog groter, Maar liefst 62 procent van de Schotten stemde tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie. Maar omdat de Brexit niettemin een feit is, heeft premier Nicola Sturgeon aangekondigd te onderzoeken of een nieuw onafhankelijkheidsreferendum mogelijk is. In 2014 gingen de Schotten ook al naar de stembus en stemden toen met een ruime meerderheid tegen Schotse onafhankelijkheid. Dat Schotland als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk bij de EU hoorde speelde een belangrijke rol bij die beslissing. Een nieuw referendum moet nu bepalen of Schotland bij het Verenigd Koninkrijk en uit de EU blijft, of als onafhankelijk land lid wordt van de EU.

Sturgeon zegt in een verklaring:

Engeland, Wales en Noord-Ierland zullen altijd onze nabije buren zijn. Maar we hebben duidelijk gezegd dat we de EU niet willen verlaten.

Afbeelding: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (55)