14

Noord-Jemen dreigt medische hulp te verliezen na Saoedische luchtaanval

De voortdurende aanvallen op klinieken van Artsen zonder Grenzen (AzG) dreigen hun uitwerking niet te missen: de hulporganisatie overweegt zich volledig terug te trekken uit het noorden van Jemen. Dat meldt de NOS. Wanneer dat inderdaad gebeurt, komen miljoen mensen in de regio zonder medische zorg te zitten.

Voor AzG wordt het steeds moeilijker om de veiligheid voor patiënten én de eigen medewerkers te garanderen. Maandag werd een kliniek in het noorden van Jemen getroffen door een luchtaanval, uitgevoerd door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Bij het bombardement vielen zeker elf doden en raakten nog eens negentien mensen ernstig gewond.

In het Radio 1 Journaal vertelde Karline Kleijer van Artsen zonder Grenzen dat iedereen nog erg in shock is: ‘We proberen nog steeds te begrijpen wat er gebeurd is, maar we zijn vooral heel erg boos.’ Ook vindt Kleijer dat landen die de coalitie steunen, bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Frankrijk, niet genoeg doen om aanvallen op klinieken te voorkomen.

De burgerdoelen beperken zich niet tot ziekenhuizen, ook scholen worden doelwit van de luchtaanvallen. ‘Afgelopen zaterdag hebben wij twintig kinderen behandeld in een ander ziekenhuis. Tien kinderen waren al dood toen ze aankwamen. Volgens de ouders waren ze op school op het moment dat de luchtaanval plaatsvond,’ vertelde Karline Kleijer.

De zware luchtbombardementen in het noorden van Jemen nemen fors toe, nadat afgelopen week vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen werden afgebroken. Om die reden zal AzG dinsdag bekijken of zij hun hulpverlening in de regio nog wel kunnen voortzetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)