Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noors politicus blijkt Breivik-fan

  •  
20-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fromeide_300.jpg
Kandidaat trekt zich terug na onthullingen over gesloten Facebook-groep waar terrorist wordt bejubeld
Jan-Ove Fromreide, kandidaat voor de conservatieve anti-immigratie Centrumpartij in Noorwegen, heeft zich heimelijk een supporter van de extreem-rechtse terrorist Breivik getoond.
De krant Bergensavisen achterhaalde dat Fromreide beheerder is van een extreem-nationalistische Facebook-groep ‘Vaderland Eerst’ die 2800 leden telt en waar het wemelt van de Breivik-fans. Anders Breivik slachtte in 2011 tientallen socialistische jongeren af. In de groep worden ook tirades gehouden tegen moslims en mensen opgeroepen ‘het recht in eigen hand te nemen’.
RTEmagicC_from_300.jpg
Fromreide, die zich vaak heeft uitgesproken tegen immigratie, heeft zelf een aantal malen het logo van de Knights Templar International gepost, de groepering waarvan Breivik beweerde lid te zijn. De Cenrtumpartij veroordeeld het gedrag van de kandidaat krachtig. De lokale politicus uit Askøy heeft zich inmiddels teruggetrokken als kandidaat.
De terrorist Breivik krijg vaker steunbetuigingen. In Nederland verklaarde onder meer de rechtse Parool-columnist Theodor Holman dat hij begrip had voor de ideeën van de rechts-extremistische massa-moordenaar. De moorden vond hij wel verkeerd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.