33

Noors politicus blijkt Breivik-fan

Kandidaat trekt zich terug na onthullingen over gesloten Facebook-groep waar terrorist wordt bejubeld

Jan-Ove Fromreide, kandidaat voor de conservatieve anti-immigratie Centrumpartij in Noorwegen, heeft zich heimelijk een supporter van de extreem-rechtse terrorist Breivik getoond.

De krant Bergensavisen achterhaalde dat Fromreide beheerder is van een extreem-nationalistische Facebook-groep ‘Vaderland Eerst’ die 2800 leden telt en waar het wemelt van de Breivik-fans. Anders Breivik slachtte in 2011 tientallen socialistische jongeren af. In de groep worden ook tirades gehouden tegen moslims en mensen opgeroepen ‘het recht in eigen hand te nemen’.

Fromreide, die zich vaak heeft uitgesproken tegen immigratie, heeft zelf een aantal malen het logo van de Knights Templar International gepost, de groepering waarvan Breivik beweerde lid te zijn. De Cenrtumpartij veroordeeld het gedrag van de kandidaat krachtig. De lokale politicus uit Askøy heeft zich inmiddels teruggetrokken als kandidaat.

De terrorist Breivik krijg vaker steunbetuigingen. In Nederland verklaarde onder meer de rechtse Parool-columnist Theodor Holman dat hij begrip had voor de ideeën van de rechts-extremistische massa-moordenaar. De moorden vond hij wel verkeerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)