16

Noorse voetbalsters verdienen voortaan net zo veel als de mannen

Noorse vrouwelijke voetbalinternationals verdienen voortaan hetzelfde als hun mannelijke collega’s. Het vrouwenteam krijgt in 2018 een collectieve salarisverhoging van 2,5 miljoen kronen, nadat ze een overeenkomst tekenden waardoor hun salarissen voortaan gelijkgetrokken zullen worden. Beide teams zullen voortaan 6 miljoen kronen per jaar verdienen. Om de salarisverhoging voor de vrouwen mogelijk te maken, leverden de mannen een gedeelte van hun salaris in. In voorgaande jaren verdienden vrouwen namelijk nog niet de helft van hun mannelijke collega’s, ondanks het feit dat de vrouwen consequent beter presteerden op internationale toernooien.

In Nederland verdienen de Oranje Leeuwinnen nog altijd minder dan het mannelijk Nederlands elftal, maar over de exacte bedragen wil de KNVB geen uitspraken doen. Afgelopen zomer sprak Arsenal-spits Vivianne Miedema zich al uit over de loonkloof in the Guardian:

Ik vind dat wij hetzelfde salaris zouden moeten verdienen. Dat is heel belangrijk, omdat wij net zo hard werken voor ons land als de mannen. Wij zijn Europees kampioen. De mannen kwalificeren zich niet eens voor het WK en het EK. Het is eerlijk om te zeggen dat wij evenveel zouden moeten verdienen als de mannen.

Inmiddels is de salarispositie van de vrouwen erop vooruitgegaan, maar ondanks een recente verhoging blijven de vrouwelijke internationals minder verdienen dan de mannen. Ook het prijzengeld is een stuk lager. Voor het winnende team was 1,2 miljoen beschikbaar, waar de speelsters volgens RTL Nieuws per persoon zo’n 25.000 euro aan overhielden. Het totale prijzenbudget van het vrouwentoernooi is met 8 miljoen euro hetzelfde als alleen de startpremie voor het mannentoernooi. Een enkele gewonnen wedstrijd was bij de mannen al genoeg voor een miljoen euro, het bereiken van de halve finale leverde 4 miljoen op en het kampioenschap 8 miljoen.

Cc-foto: Wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (16)