40

Noorse xenofobie leidt tot hypochondrie

Handschoenen aan uit angst voor besmetting door vluchtelingen … Noorse Gezondheidsorganisatie: 'Er is helemaal geen reden tot zorgen'

Noorwegen, toch al niet bekend om haar ruimhartige asielbeleid, lijkt steeds angstiger te worden voor de migranten die het land binnenkomen. Steeds meer Noren zijn bang dat ze een ziekte oplopen van vluchtelingen, sommigen zelfs zo erg dat ze handschoenen zijn gaan dragen om ‘besmetting’ te voorkomen.

playmobil chemistry toxicDat zegt de Noorse Gezondheidsorganisatie tegen TheLocal.no.

Volgens Trude Arnesen van de afdeling besmettelijke ziektes bij de Noorse Gezondheidsorganisatie, bellen steeds meer bezorgde burgers om met zorgen over de verspreiding van besmettelijke ziektes:

Sommigen hebben imaginaire zorgen, zoals bijvoorbeeld de angst dat stoelen in de bus besmet zijn. En er zijn ook mensen die handschoenen zijn gaan dragen uit angst voor besmetting.

De woordvoerder van de Gezondheidsorganisatie laat echter weten dat er geen reden tot zorg is en dat de vluchtelingen die het land binnenkomen niet ongezonder zijn dan de Noren zelf:

Er zijn geen voorzorgsmaatregelen nodig. Deze vluchtelingen hebben geen ziektes die wij niet hebben.

Ondanks zijn opmerking is er toch een organisatie die haar personeel preventieve vaccinaties is gaan aanbieden. Hero, een organisatie die asielzoekerscentra in Noorwegen leidt, geeft al haar nieuwe werknemers de optie zich te laten inenten op kosten van het bedrijf. Ook al zijn de risico’s minimaal.

Hoewel de vluchtelingen in Noorwegen geen enkel gevaar voor de gezondheid vormen, is de situatie in vluchtelingenkampen in Turkije er wel een om zorgen om te maken. Veel Syrische kinderen zijn niet ingeënt tegen bijvoorbeeld de mazelen omdat de gezondheidszorg in Syrië is ingestort tijdens de oorlog. Volgens een medewerker van de Turkse Gezondheidsorganisatie zal Turkije daar negatieve gevolgen van ondervinden. Daarom worden kinderen in vluchtelingenkampen in Turkije nu ingeënt tegen de mazelen.

cc-foto: hélio merá

Geef een reactie

Laatste reacties (40)