28

Noorwegen herdenkt Oslo en Utøya

Rechts-extremist Anders Breivik bracht 77 mensen om het leven... Naar eigen zeggen om Noorwegen tegen moslims te beschermen

Noorwegen maakt zich op voor de herdenking van de aanslagen in Oslo en Utøya. Zondag is het precies een jaar geleden dat de Noor Anders Breivik een bom liet afgaan in het centrum van Oslo, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Op het eiland Utøya schoot hij nog eens 69 jongeren dood die daar op een jeugdkamp waren van de Jonge Socialisten.


Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Noor Anders Breivik twee gewelddadige aanslagen pleegde in Noorwegen. Eén in Oslo, waarbij acht mensen om het leven kwamen, en één op het eiland Utøya, waar hij nog eens 68 jonge socialisten om het leven bracht. Naar eigen zeggen ‘om Noorwegen te beschermen tegen moslims’.

Aanslagen als deze gaan een land uiteraard niet in de koude kleren zitten. Daarom is gekozen voor een uitgebreid herdenkingsprogramma. Er worden kransen gelegd door prominenten, er zijn herdenkingsdiensten en ’s avonds wordt bij het stadhuis in Oslo een concert gehouden, waarbij zo’n 100.000 mensen worden verwacht. Premier Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij) is eerst bij een dienst in de hoofdstad en houdt later een toespraak bij de herdenking op Utøya. Deze is om 13.45 hier live te volgen.

Het is nog onduidelijk wat er met het eiland Utøya gaat gebeuren. De jongeren van de Arbeiderspartij, die er jaarlijks een kamp hielden, hebben dit jaar voor een andere locatie gekozen. Ook hebben ze besloten de kantine, waar veel jongeren zijn neergeschoten, af te breken.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera interviewde de Noorse premier Jens Stoltenberg zaterdag over de gevolgen van de gruweldaad. Stoltenberg noemt de aanslag ‘de grootste gruweldaad waar Noorwegen mee te maken heeft gehad sinds de Tweede Wereldoorlog’. 

cc-foto: NRK P3

Geef een reactie

Laatste reacties (28)