21

Noorwegen start zeer milieuvervuilend project in Arctisch gebied

Milieuactivisten zijn boos om de beslissing van Noorwegen een kopermijn te openen in het Arctisch gedeelte van dat land. “Dit is een van de meest milieuvervuilende industriële projecten in de Noorse geschiedenis,” zegt Silje Ask Lundberg, leider van de Noorse tak van Friends of the Earth. Ze is bang voor schade aan rendierweides en de vervuiling van nabijgelegen fjorden.

De oorspronkelijke bewoners van het gebied, de nomadische Sami, zijn herders en vissers. Zij zijn bang dat naast de vervuiling er meer stroperij plaats zal vinden en dat de manier van leven die zij al eeuwen in stand houden in gevaar komt.  In het noordelijkste puntje van Europa zou zo’n 66 miljoen ton koper in de grond zitten. Gevreesd wordt dat ook andere landen hun arctische gebieden zullen gaan exploiteren.

Het gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de aarde en steeds meer voorheen gesloten vaarroutes openen zich. Rond de zomer van 2050 zal de Noordpool voor het eerst ijsvrij zijn, zo is de verwachting onder wetenschappers.

Cc-foto: Carl Jones

Geef een reactie

Laatste reacties (21)