187

NOS-debat mist spanning

H-woord taboe... Immigratie afwezig... Cohen over progressieve coalitie: 'We hebben GroenLinks zeker nodig'... Roemer (SP): 'PVV sluist geld van Henk en Ingrid door naar de villa van Frederik-Jan van Hier tot Ginder'... Thieme (PvdD): 'Wat heb je aan een woning als je onder water staat'... Cohen over economie: 'Land een kick-start geven, geen elektroshock, dat leidt tot verlamming'... [Video] Halsema pakt Rutte aan

De NOS hield dinsdagavond het laatste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen. De politieke kopstukken van elf partijen troffen elkaar in de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer.


In het eerste deel van het debat heeft lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren de andere partijen verweten te veel gericht zijn op de korte termijn en onvoldoende op duurzaamheid. In een debat met SGP-lijsttrekker Van der Staaij en TON-lijsttrekker Verdonk waarschuwde Thieme voor de klimaat- en voedselcrisis. “Wat heb je aan een woning als je onder water staat”, zei Thieme, verwijzend naar de discussie over hypotheekrenteaftrek. Dat meldt de NOS.

In het tweede gedeelte treffen Job Cohen (PvdA) en Femke Halsema (GroenLinks) elkaar over de verschillen en overeenkomsten tussen hun partijen. Halsema dringt er bij Cohen op aan om zich hard te maken voor een zo progressief mogelijke coalitie. Cohen vindt dat een dergelijke coalitie alleen mogelijk is als de PvdA de grootste partij wordt. “Maar GroenLinks hebben we zeker nodig”, aldus de PvdA-leider.

SP-leider Roemer verwijt Geert Wilders (PVV) dat die “het geld van Henk en Ingrid doorsluist naar de villa van Frederik-Jan van Hier tot Ginder”.

CDA-lijsttrekker Balkenende en VVD-leider Rutte vallen Cohen aan op het feit dat hij niet de nodige hervormingen zou willen doorvoeren. Cohen reageert: ‘We willen het land een kick-start geven, geen elektroshock, want zoals u weet kan dat leiden tot verlamming’.

Halsema haalt op haar beurt uit naar Mark Rutte. Ze verwijt hem niet alle consequenties van het VVD-programmma te erkennen. “Dat kunt u tot 9 juni volhouden, maar daarna niet meer”, aldus Halsema.

De Volkskrant analyseert het debat als een “opzichtig voorsorteren voor de kabinetsformatie”. De laatste peilingen en de voorspelde tweestrijd tussen de VVD en de PvdA domineerden het debat. Opzichtig waren vooral CDA, GroenLinks, ChristenUnie, D66 én de PVV aan het voorsorteren op een uitnodiging voor een kabinetsformatie, aldus de krant.

Het debat was dinsdagavond tussen 19.00 en 19.55 uur (deel 1) en tussen 20.30 en 22.00 uur (deel 2) live te volgen bij de NOS op Nederland 1 en op Politiek 24.

Geef een reactie

Laatste reacties (187)