Laatste update 08:57
52

NOS Nieuws gaat politieke peilingen minder serieus nemen

NOS Nieuws gaat politieke peilingen minder serieus nemen. Dat schrijft de NOS op de website. De redactie heeft besloten om terughoudender om te gaan met het publiceren van losse peilingen zoals bijvoorbeeld van Maurice de Hond. Voortaan beperkt NOS Nieuws zich tot de Peilingwijzer. “Losse peilingen zijn dagkoersen waar vaak te veel waarde aan wordt gehecht”, aldus de NOS.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff schrijft:

We beperken onze berichtgeving over de politieke peilingen voortaan tot trends op langere termijn. Losse peilingen zullen we hoogstens noemen als ze aanleiding zijn voor nieuws, bijvoorbeeld als ze leiden tot beroering in een partij. Voor de nieuwsredactie van de NOS is dit een logische stap, nadat we de afgelopen jaren al steeds minder aandacht aan losse peilingen waren gaan besteden.

Reden hiervoor is bijvoorbeeld dat opiniepeilers niet altijd voldoende harde informatie hebben om gedetailleerde uitspraken te doen. Uitspraken als: “De SP zakt in deze peiling een zetel naar 14 en is daardoor nu kleiner dan het CDA, dat op 15 komt”. Eén peiling is bovendien geen peiling, pas vanaf drie peilingen, zegt de wetenschap, doet een uitkomst ertoe.

Gelauff:

Nieuwsmakers en consumenten vinden peilingen vaak onweerstaanbaar. Het is verleidelijk om de onzekerheid achter de peilingen maar even te vergeten en houvast te zoeken bij schijnbaar harde cijfers over zoiets ongrijpbaars als de kiezersgunst. Terwijl je het publiek daarmee slechts schijnzekerheid biedt. Daarmee helpen we eigenlijk niemand en zetten we peilers op een voetstuk waar ze niet op (moeten) willen staan.

De Peilingwijzer is een gewogen gemiddelde van de vijf politieke peilingen in Nederland. De NOS zal die blijven vermelden. NOS Nieuws zal daarover blijven berichten. Ook wanneer losse peilingen tot ander nieuws leiden (bijvoorbeeld gedoe binnen een partij), zal NOS Nieuws over de losse peilingen blijven berichten.

Eerder op Joop: NRC legt uit waarom peilingen misleidend kunnen zijn

Geef een reactie

Laatste reacties (52)