26

NOS-journalist reikt familie doodgereden cabaretière de hand

Tim Overdiek wil bemiddelen tussen Mohamed S. en familie Van der Wal... Overdiek verloor eerder in een soortgelijke situatie zijn echtgenote

NOS-journalist Tim Overdiek schreef een hartverscheurende open brief aan Het Parool. Eerder interviewde die krant de vader van de doodgereden cabaretière Floor van der Wal. Zij kwam te overlijden nadat ze werd aangereden. De dader, Mohamed S., reed na de aanrijding door. Mohamed S. kreeg ‘slechts één jaar’ celstraf, en kwam ook nog eens eerder vrij. De vader van Van der Wal sprak over ‘een dubbele messteek’. Overdiek overkwam iets soortgelijks.

In de brief schrijft Overdiek:

Dood door schuld. Zeker geen doodslag.

De vader van Floor van der Wal had het onlangs in het Parool niet beter kunnen verwoorden. De dood van zijn dochter voelt als ‘een nimmer aflatende messteek’. De jonge cabaretiere werd ’s nachts op het Mercatorplein doodgereden door een jongeman, die verwijtbare manoeuvres had gemaakt en na het ongeluk was doorgereden. Die stekende pijn herken ik als geen ander, nadat een motorrijder in oktober 2009 mijn echtgenote en moeder Jennifer (41) op een zebrapad had aangereden. Zij overleed in het ziekenhuis.

Het slechte nieuws voor de nabestaanden van Floor: De pijn zal nooit verdwijnen. Het goede nieuws is dat de pijn beheersbaar wordt, soms niet maar vaker wel. Wat ik mezelf en mijn twee zoontjes heb voorgehouden, is dat haat de slechtst denkbare raadgever is. Hoe verleidelijk, begrijpelijk en vanzelfsprekend ook, het leven wordt moeilijk als je je laat leiden door woede jegens de dader en door frustratie over de rechtsgang. Rouwen om de dood van je geliefde is al zwaar genoeg.

De vader van Van der Wal voelde naar eigen zeggen nog twee messteken. Toen de dader tot ‘slechts één jaar cel’ werd veroordeeld, en onlangs toen bekend werd dat Mohamed S. vroegtijdig uit de gevangenis kwam. Zijn advocate Bénédicte Ficq heeft zich verbaasd over de commotie rondom de vrijlating, en dat kwam haar afgelopen zaterdag in deze krant op een hoop negatieve kritiek te staan. Die is volgens mij onterecht.

Ficq was mijn advocate toen de motorrijder werd vervolgd wegens ‘dood door schuld’. Ik wilde de beste juridische bijstand omdat de dader geen willekeurige deelnemer was aan het verkeer. Het ging om een motoragent. Het enige wat ik wilde, was waarheidsvinding. Waarom reed de motoragent door rood terwijl mijn vrouw met het licht op groen een zebrapad overstak? Wat ging er aan vooraf? En nog belangrijker: Ik wilde per se voorkomen dat het Openbaar Ministerie en de politie de zaak zodanig zouden afzwakken dat de motorrijder vrijuit kon gaan.

Lees hier de gehele brief

Geef een reactie

Laatste reacties (26)