76

NOS trakteert kijkers op ‘kletsverhaal’ over Edward Snowden

Geen enkele onderbouwing voor beschuldigingen Sunday Times in artikel dat vol verzinsels staat

Het NOS Journaal trakteerde de kijkers zondag op het verhaal dat de Britse geheime dienst spionnen heeft moeten verhuizen omdat ze in gevaar waren gebracht door klokkenluider Edward Snowden. Die beschuldigingen zijn afkomstig van anonieme overheidsbronnen. Het is ernstig de vraag of ze kloppen maar het Journaal maakte geen enkel voorbehoud.


NOS trapt in nepverhaal over Snowden door Joop-nl
De Britse Sunday Times, net als Fox News eigendom van de activistische conservatieve mediamagnaat Rupert Murdoch, berichtte zondag dat door de onthullingen van Edward Snowden spionnen in gevaar zijn gebracht. Er zou niemand iets zijn overkomen maar niettemin schrijft de krant op dat de klokkenluider ‘bloed aan zijn handen heeft’ en dat het voor het eerst duidelijk is dat Snowdens onthullingen ‘een menselijke tol eisen’. Het openingsartikel heeft de alarmerende kop ‘Britse spionnen verraden aan Russen en Chinezen’. De verrader is volgens de krant Snowden, de man die onthulde dat de Amerikaanse NSA en andere westerse inlichtingendiensten zich op enorme schaal schuldig maken aan illegale afluisterpraktijken. Chinese en Russische geheime diensten zouden volgens de krant de beveiliging hebben gekraakt van document die hij heeft ‘gestolen’. De Sunday Times baseert zich louter op anonieme bronnen.

Glenn Greenwald, de advocaat-journalist die zich op de Snowden-zaak stortte, maakt gehakt van het Sunday Times verhaal en noemt het ‘anti-journalistiek’. Het is spin die door de overheid anoniem wordt ingefluisterd en waarbij de media zich opstellen als doorgeefluik zonder enige vorm van kritiek. Greenwald wijst er fijntjes op dat deze tactiek destijds ook werd gebruikt om de Irak-oorlog te verkopen aan het publiek.

Snowden heeft verklaard dat hij voor zijn vlucht van Hongkong naar Moskou, waar Poetin hem asiel bood, hij alle documenten die in zijn bezit waren heeft vernietigd. 

De Sunday Times schrijft ook dat de vriend van Greenwald, David Miranda, op Heathrow werd aangehouden nadat Snowden hem in Moskou geheime documenten had overhandigd. Miranda is nooit in Moskou geweest en heeft Snowden ook nooit ontmoet, legt Greenwald uit.

Het Sunday artikel bevat meer verzinsels en leugens maar de kijkers van het NOS Journaal worden daar op geen enkele manier van op de hoogte gesteld. Alleen op de nieuwssite van de NOS is een voorbehoud te vinden. Saillant is dat de Sunday Times wordt gerekend tot de ‘betrouwbare media’:

Ondanks dat de verhalen afkomstig zijn van betrouwbare media, roept het verhaal wel vraagtekens op. Snowden heeft meerdere malen gezegd dat hij tijdens zijn reis in 2013, die uiteindelijk eindigde in Rusland, nooit documenten bij zich had. Daarnaast was het nooit zijn intentie om naar Rusland af te reizen, hij wilde naar Zuid-Amerika. Het is dus de vraag hoe Rusland en China dan aan de documenten zijn gekomen. 

Greenwald plaatst de berichtgeving in een ander daglicht. Recent bemachtigde Vice een Amerikaans geheim overheidsdocument waarin het plan wordt ontvouwd om Snowden te belasteren in de media en zo zijn geloofwaardigheid te ondermijnen. Bij de NOS doen ze er dapper aan mee. Ook andere media namen het verhaal zonder voorbehoud over.

Intercept: THE SUNDAY TIMES’ SNOWDEN STORY IS JOURNALISM AT ITS WORST — AND FILLED WITH FALSEHOODS

Geef een reactie

Laatste reacties (76)