Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Notaris wil Facebook opnemen in testament

  •  
05-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fbgraf_300
Rust in vrede, ook op social media
Het zijn van die dingen waar je liever niet over nadenkt, maar wat gebeurt er na je dood met je account op Facebook? De kennisorganisatie Netwerk Notarissen, waar zeshonderd juristen bij zijn aangesloten, biedt de mogelijkheid aan om je accountgegevens vast te leggen in je testament. De deskundigen bieden daarom ook een social media-executeur aan, die je alles kan vertellen over de implicaties van je besluit om je nabestaanden te laten beschikken over je account.
Na je dood blijven social media sites als Facebook, LinkedIn, Hyves en Twitter vaak nog actief wat confronterend kan zijn voor je familie en vrienden. Er kan ook onenigheid bestaan binnen familiekringen, bijvoorbeeld over de vraag of het profiel verwijderd moet worden of plaats moet maken voor een gedenkpagina.
In de Verenigde Staten speelt die discussie al een tijdje, ook op politiek niveau. Zo heeft afgevaardigde Peter Sullivan wetgeving geïntroduceerd die het mogelijk moet maken voor nabestaanden om te beschikken over je profielpagina’s. In het Huis van Afgevaardigden van de staat New Hampshire heeft een meerderheid voor gestemd. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor Sullivan om in ieder geval een studie naar de implicaties van een wetswijziging te doen.
Maar de vraag blijft natuurlijk of je wel wil dat je nabestaanden toegang krijgen tot je online identiteit? Hoe ga jij daarmee om?

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.