9

Notaris wil Facebook opnemen in testament

Rust in vrede, ook op social media

Het zijn van die dingen waar je liever niet over nadenkt, maar wat gebeurt er na je dood met je account op Facebook? De kennisorganisatie Netwerk Notarissen, waar zeshonderd juristen bij zijn aangesloten, biedt de mogelijkheid aan om je accountgegevens vast te leggen in je testament. De deskundigen bieden daarom ook een social media-executeur aan, die je alles kan vertellen over de implicaties van je besluit om je nabestaanden te laten beschikken over je account.

Na je dood blijven social media sites als Facebook, LinkedIn, Hyves en Twitter vaak nog actief wat confronterend kan zijn voor je familie en vrienden. Er kan ook onenigheid bestaan binnen familiekringen, bijvoorbeeld over de vraag of het profiel verwijderd moet worden of plaats moet maken voor een gedenkpagina.

In de Verenigde Staten speelt die discussie al een tijdje, ook op politiek niveau. Zo heeft afgevaardigde Peter Sullivan wetgeving geïntroduceerd die het mogelijk moet maken voor nabestaanden om te beschikken over je profielpagina’s. In het Huis van Afgevaardigden van de staat New Hampshire heeft een meerderheid voor gestemd. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor Sullivan om in ieder geval een studie naar de implicaties van een wetswijziging te doen.

Maar de vraag blijft natuurlijk of je wel wil dat je nabestaanden toegang krijgen tot je online identiteit? Hoe ga jij daarmee om?

ABC News: Facebook After Death: Who Owns Your Pages When You Die?
Metro: Notaris pleit voor speciaal testament over social media
Foto: Scene uit Holy Motors

Geef een reactie

Laatste reacties (9)