21

‘Notenliefhebbers leven langer’

Helaas pindakaas telt niet ... De teller loopt vanaf 15 gram of meer per dag

Het op regelmatige basis eten van pure noten kan de levensverwachting positief beïnvloeden. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit Maastricht na het volgen van de gezondheid en gewoonten van tienduizenden Nederlanders.

Volgens de onderzoekers heeft iemand die 15 gram noten of pinda’s per dag eet, al een aanmerkelijk grotere kans om ouder te worden.

Fans van pindakaas hebben geen reden om te juichen. Door de grote hoeveelheid zout en plantaardige olie, vermindert het effect van pure noten. 

Onderzoeker Piet van den Brandt in een persbericht van de Universiteit Maastricht:

Opmerkelijk was dat de verlaagde sterftekans (ten opzichte van mensen die geen noten of pinda’s eten) al te zien was bij een inname van gemiddeld 15 gram per dag, ofwel een halve hand noten of pinda’s. Een hogere inname had geen verdere verlaging van de sterftekans tot gevolg. Dit werd ook bevestigd in een zogenaamde meta-analyse, waarin we eerdere onderzoeken combineerden met de Nederlandse Cohortstudie. In die meta-analyse bleek voor zowel de sterfte aan kanker als luchtwegaandoeningen ditzelfde patroon op te treden.

NOS: ‘Langer leven dankzij handjevol noten per dag’

Cc-foto: Jamie McCaffrey / Steffen Zahn

Geef een reactie

Laatste reacties (21)