Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Notenliefhebbers leven langer'

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
noten.jpeg
Helaas pindakaas telt niet ... De teller loopt vanaf 15 gram of meer per dag
Het op regelmatige basis eten van pure noten kan de levensverwachting positief beïnvloeden. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit Maastricht na het volgen van de gezondheid en gewoonten van tienduizenden Nederlanders.
RTEmagicC_461767fd8e.jpg
Fans van pindakaas hebben geen reden om te juichen. Door de grote hoeveelheid zout en plantaardige olie, vermindert het effect van pure noten. 
Onderzoeker Piet van den Brandt in een persbericht van de Universiteit Maastricht:
Opmerkelijk was dat de verlaagde sterftekans (ten opzichte van mensen die geen noten of pinda’s eten) al te zien was bij een inname van gemiddeld 15 gram per dag, ofwel een halve hand noten of pinda’s. Een hogere inname had geen verdere verlaging van de sterftekans tot gevolg. Dit werd ook bevestigd in een zogenaamde meta-analyse, waarin we eerdere onderzoeken combineerden met de Nederlandse Cohortstudie. In die meta-analyse bleek voor zowel de sterfte aan kanker als luchtwegaandoeningen ditzelfde patroon op te treden.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.