54

Nout Wellink erkent: ‘Te lief geweest voor DSB’

DNB-president treedt noodgedwongen volgend jaar af

DNB-president Nout Wellink heeft in het rapport over de cultuurverandering bij De Nederlandsche Bank toegegeven ‘te lief’ te zijn geweest voor banken die op het randje van het toezicht balanceerden.

Maandagavond is het rapport ‘Van Analyse naar actie’ naar de Tweede Kamer gezonden. In dit plan van aanpak van DNB staat wat er moet gebeuren om de toezicht op banken te verbeteren. Zo moeten medewerkers bijvoorbeeld vaker van functie wisselen, zodat ze minder snel vergroeien met bankiers die onder toezicht staan.

Eind juni oordeelde een commissie onder leiding van Michiel Scheltema dat het verlenen van een vergunning aan de DSB bank onjuist was. De directeur van De Nederlansche Bank geeft nu toe ‘te lief’ te zijn geweest voor de DSB Bank, meldt de Volkskrant. Wellink had erop gerekend, na het verlenen van de vergunning, de situatie bij DSB te kunnen verbeteren door een paar strenge brieven te sturen, maar Dirk Scheringa, directeur van DSB, negeerde de brieven en volgde zijn eigen plan.

ANP meldt:

‘het functioneren van het topmanagement, inclusief de directie, wordt kritisch bekeken, ook door externe deskundigen. Verder worden de werving, selectie en opleiding van medewerkers aangepast en komt er meer aandacht voor tijdig ingrijpen bij een financiële instelling. Als de toezichthouder op problemen stuit bij een financiële instelling maar niet verder komt vanwege gebrekkig bewijs, dan kan er in de toekomst een speciaal interventieteam worden ingezet.’

De discussie, gevoerd na de uitkomst van het rapport van commissie Scheltema, ging overwegend over de mogelijkheden van de toezichthouders. Volgens Wellink is deze te beperkt en zijn toezichthouders vaak bang voor eventuele schadeclaims.    Demissionair-Minister de Jager geeft Wellink op dit punt gelijk. De aansprakelijkheid van de toezichthouders zal in de toekomst worden beperkt.  Desalniettemin moet Wellink volgend jaar vertrekken. De discussie over mogelijkheden van de toezichthouders doet niet af aan het feit dat DSB nooit een vergunning had mogen krijgen. De bank voldeed simpelweg niet aan de criteria.

Om het vertrek van Wellink mogelijk te maken heeft demissionair-Minister van Financiën Jan Kees de Jager aangekondigd dat de president van De Nederlandsche Bank niet meer langer dan twee termijnen mag aanblijven. Volgend jaar loopt het tweede termijn van Nout Wellink af en neemt hij afscheid.

Trouw: DSB-affaire sloeg gat in verdediging Wellink én DNB

Geef een reactie

Laatste reacties (54)