81

‘NOVA College Haarlem weigert Marokkaans-Nederlandse studente vanwege cultuurverschillen’

Marokkaans-Amsterdamse 'past niet in cultuur van Hilversumse studenten' ... School: 'Ongelukkig geformuleerd'

Een Marokkaans-Amsterdamse student is niet welkom verklaard op het NOVA College Haarlem omdat ze ‘niet in de cultuur past’. Dat zegt Münire Manisa, bestuurscommissielid voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant. En de school draait zelf ook niet om de hete brij heen, volgens Manisa. De school zelf is gevestigd in Haarlem maar wijst op het gegeven dat veel van de leerlingen uit Hilversum komen.

Zo schrijft Manisa:

Twee dagen later ploft er een brief van het Nova College op de deurmat van Jasmine. Er staat in dat Jasmine niet wordt toegelaten tot de opleiding. Volgens het College past de opleiding onvoldoende bij haar ‘aanleg en ambities’. Bovendien past Jasmine ‘niet binnen de cultuur van het Nova College’. Het staat er letterlijk.”

De studente neemt Rutte’s invechtadvies ter harte maar merkt al gauw dat de praktijk toch echt anders is, want ze staat er alleen voor.

‘Neem contact op met de school en vraag netjes wat ze bedoelen met cultuur’, adviseer ik haar, reeds wetende wat ze bedoelen. Ondertussen zal ik bellen met organisaties die Jasmine kunnen ondersteunen. De organisaties die ik bel zijn niet erg happig om haar verder te helpen en wijzen naarstig naar elkaar. Jasmine belt de school op dinsdag. En woensdag. En donderdag. En vrijdag. Talloze terugbelverzoeken worden genoteerd om vervolgens in de prullenbak te belanden.

Premier Rutte zorgde voor flink wat kritiek aan zijn adres toen hij, naast zijn invechtuitspraak (‘als Mohammed gediscrimineerd wordt, kan ik weinig voor hem doen’) geen weet had van de discriminatiecijfers van autochtone Nederlanders naar Marokkanen en moslims toe, terwijl hij de antisemitismecijfers moeiteloos leek op te kunnen dreunen. Zijn verklaring was dat hij slechts de mediaberichten had meegekregen.

Jasmine moet geshockeerd zijn geweest doordat de school op de site een geheel ander beeld neerzet.

Alleen een beroep leren is niet genoeg. Je leert je bij het Nova College ook ontplooien als mens. Onze school is daarvoor een prettige en veilige plek. Een plek waar je fouten mag maken. Omdat je daar ook van leert. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Want we willen dat je niet alleen slaagt in je werk, maar ook in je leven. Want dan word je pas echt gelukkig.

Update 13:59
De school waar ‘Jasmine’ heen wilde, heeft inmiddels ook gereageerd.

In het artikel  ‘Jasmine moest zich “invechten” in blanke school’ in de Volkskrant valt te lezen dat een Marokkaans-Amsterdamse aspirant student voor de opleiding Allround schoonheidsspecialist niet is toegelaten tot de opleiding omdat ze niet past binnen de cultuur van het Nova College. Dit is uitgelegd alsof het om de persoonlijke culturele achtergrond gaat van ‘Jasmine’. Dat heeft geleid tot veel verontwaardigde reacties. Terecht wat ons betreft. De term cultuur was hier door ons zeer ongelukkig gekozen en leidt gemakkelijk tot misverstanden.

De volledige reactie van de school staat hier.

Volkskrant: Jasmine moest zich ‘invechten’ in blanke school

Foto: Still uit YouTube-film NOVA College Haarlem

Geef een reactie

Laatste reacties (81)