20

NRC baalt van eigenaar die macht uitbreidt

Egeria geeft zichzelf meer invloed bij raad van toezicht ... Investeringsmaatschappij zou af willen van NRC Media

Bij de NRC-kranten is opnieuw onrust ontstaan over toenemende macht van eigenaar Egeria. De investeringsmaatschappij heeft vorige maand twee extra leden toegevoegd aan de raad van commissarissen van NRC Media. Daarmee zijn nu drie van de zes toezichthouders van het bedrijf gelieerd aan de eigenaar. Het wordt voor Egeria een stuk makkelijker om de werknemers te overstemmen en invloed uit te oefenen op de inhoudelijke koers van de krant.

De ondernemingsraad is ontstemd, schrijft de Volkskrant. De nieuwe verhoudingen binnen de raad van commissarissen van NRC Media zijn in strijd met eerdere afspraken. Bij de overname van de krantenuitgever werd namelijk afgesproken dat de stem van de commissaris die de werknemers vertegenwoordigt doorslaggevend zou zijn als de raad verdeeld was. Nu de verhoudingen binnen de raad zo in het voordeel van de eigenaar zijn, stelt deze afspraak niks meer voor.

Geplunderd
De grotere macht van Egeria ligt gevoelig, omdat de investeringsmaatschappij volgens ingewijden af wil van NRC Media. NRC was, net als de Volkskrant, eerder onderdeel van PCM Uitgevers dat werd geplunderd door de Britse investeerder Apax. Vorig jaar ontstond ophef omdat de eigenaren Egeria (91 procent) en mediamagnaat Derk Sauer (9) een ‘superdividend’ van 12,5 miljoen euro kregen, bij een winst van 4,7 miljoen euro. 

De ophef over de bemoeienis van de eigenaren met de krant is ook niet nieuw. In het verleden zou ook Sauer zich te veel met de redactionele inhoud hebben bemoeid. Sauer wilde onder meer dat de krant zich niet meer op nieuws zou richten. De redactie sprak van ‘Italiaanse toestanden’.

De eigenaren leken hun invloed nog eens uit te breiden toen directeur-uitgever Hans Nijenhuis werd overgeplaatst naar de hoofdredactie van NRC Handelsblad.

Volkskrant: Onrust bij NRC over grip eigenaar Egeria

Foto-cc: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (20)