30

NRC-journaliste: “Buitenlandse Zaken ontslaat mijn partner om wat ik schrijf”

Artikel teruggetrokken uit angst voor represailles

Marcia Luyten, freelance correspondent in Afrika voor onder meer NRC Handelsblad, stelt dat haar partner, diplomaat aan de ambassade in Kampala, aan de kant wordt gezet vanwege haar kritische artikelen over de Nederlandse ontwikkelingshulp.

Door redactie Joop

Journaliste Marcia Luyten luidde vrijdagmiddag via Twitter vanuit Uganda de noodklok: “Onbestaanbaar: Buitenlandse Zaken ontslaat mijn partner na mijn stukken in NRC over ontwikkelingssamenwerking.”
De partner van Luyten is de macro-econoom van de Nederlandse ambassade in Kampala en zou te horen hebben gekregen dat zijn contract volgend jaar niet verlengd wordt. De diplomaat is met een tussenpoze van drie jaar sinds 1997 verbonden aan het departement.
Volgens Luyten is er een directe relatie tussen de beëindiging van het dienstverband en haar kritische stukken. Een artikel van afgelopen zaterdag waarin ze het nut van ontwikkelingshulp ter discussie stelt zou de doorslag hebben gegeven. “Mijn partner zag al problemen aankomen met dat artikel. Daarom heb ik het twee weken geleden op het laatste moment teruggetrokken en er alle scherpe dingen uitgehaald. Vorige week is het alsnog geplaatst in mildere vorm,” verklaarde ze in een telefonisch interview met Joop.
Luyten die zelf twee jaar in dienst van Buitenlandse Zaken is geweest voordat ze in 1999 overstapte naar de journalistiek, beweert al eerder op het matje geroepen te zijn na een kritisch artikel in 2007 over de Ugandese president Yoweri Museveni. “Ik moest toen een verklaring ondertekenen waarin ik beloofde geen interne informatie van Buitenlandse Zaken te gebruiken en dat ik bij twijfel zelf moet bewijzen dat de informatie uit externe bronnen is vergaard. Te gek voor woorden natuurlijk want ik gebruik nooit interne informatie.” Ze ondertekende die verklaring.
Luyten zegt dat haar partner via omwegen te verstaan is gegeven “dat ze hem niet willen hebben als ze zijn vrouw erbij krijgen.” De persvoorlichter van minister Koenders zou haar gezegd hebben dat ze zich onvoldoende bewust is van de rechten en plichten van de vrouw van een diplomaat. “Sinds wanneer heeft de echtgenote rechten en plichten?”
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken was niemand bereikbaar om op de beschuldiging te reageren.

UPDATE 19:45: Wel reageert minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen via Twitter: “Gecheckt: is onzin. Zijn tijdelijk contract loopt in september af, kunnen vanwege bezuinigingen bijna nergens worden verlengd.”

Luyten bevestigt dat die officiële verklaring wordt gegeven maar zegt dat onofficieel haar werk als hoofdreden wordt aangegeven. Het niet verlengen van het contract zou volgens haar ook niet passen in het gebruikelijke carrièreverloop.

UPDATE 21:36: Marcia Luyten schrijft op haar website nu uitgebreid over de zaak. Ze besluit: “In plaats van onze betrokkenheid op de wereld te overdenken, in plaats van te voorkomen dat hulp zijn legitimiteit verliest, probeert BZ de boodschapper onthoofden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (30)