7

NS erkent hoge nood: Toch toilet in Sprinters

Omstreden maatregel van de baan met innovatief ontwerp

De NS heeft een nieuw toilet laten ontwerpen met zowel een urinoir als een wc-pot. Deze voorziening komt ook in de nieuwe Sprinters. Vorig jaar ontstond er grote beroering onder reizigers over het voornemen van de NS om het toilet in die treinen af te schaffen. De vervoersmaatschappij opperde het idee van een plaszak voor noodgevallen. Columnisten en cabaretiers piesten vervolgens in hun broek van het lachen.

Het AD meldt dat de NS nu definitief afziet van het onzalige plan van toiletloze treinen. Het bedrijf heeft in samenwerking met de TU Delft een nieuw toilet ontwikkeld dat door de scheiding van mannen en vrouwentoilet in een enkele ruimte een Europese primeur is. In Oostenrijk rijden wel treinen met urinoirs in een aparte ruimte. De Delftse onderzoeker Marian Loth werd eind jaren negentig wereldberoemd omdat ze een urinoir voor vrouwen uitvond en daar op afstudeerde.

Belangrijkste wapenfeit van Loth is het onderscheid tussen staand en zittend toiletbezoek. Dat moet de gang naar het kleinste kamertje van de trein vooral voor de vrouwelijke reiziger aangenamer maken.

Door urinerende mannen van de vrouwen te scheiden, hoopt Loth dat vrouwen het weer aandurven op de bril te gaan zitten in plaats van er boven te hangen. Loth kan er mooi en gepassioneerd over vertellen. ‘Wat iedereen al wist, is nu wetenschappelijk aangetoond. Bij het staand plassen in een toiletpot door de man ontstaat verstuiving op de bril. Die is bijna onzichtbaar, maar we hebben het met papier op de bril aangetoond. Dat was fantastisch om te zien.’

De NS meldt:

In het nieuwe ontwerp komt een separaat urinoir. Dat moet zorgen dat bijvoorbeeld het zittoilet schoner blijft en daardoor zorgen voor meer comfort. Het nieuwe zittoilet is na onderzoek vooral voor ouderen en kinderen aangepast door een breder ontwerp van de toiletbril. Daarnaast komen er meer vasthoudmogelijkheden vanwege het bewegen van de trein. Verder komt er een peuteropstapje en mogelijk een babyverschoontafel.

Beeld: TU Delft / NS

Geef een reactie

Laatste reacties (7)