Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NS ontloopt belasting via Ierland

  •  
01-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
NS300.jpg
Sinds 1999 zeker 250 miljoen euro aan Nederlandse belasting ontweken
De NS heeft door een belastingconstructie via Ierland sinds 1999 zeker 250 miljoen euro aan Nederlandse belasting ontweken. Dat meldt de Volkskrans. NS heeft het verhaal van de Volkskrant over de belastingroute inmiddels bevestigd.
4465937866_8c0044b8c3
Update 11.40:
De politiek heeft inmiddels gereageerd op de belastingconstructie van de NS. Het ANP schrijft:
CDA, PvdA en SP hebben zaterdag kritisch gereageerd op een constructie van spoorwegbedrijf NS, waarmee sinds 1999 ten minste 250 miljoen aan belastingen is ontweken. ,,Ik vind dat een gebrek aan moraal van dit bedrijf”, aldus CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in Tros Kamerbreed.  Ook Pvda-leider Diederik Samsom stelt in het radioprogramma dat de constructie ,,gewoon niet deugt”. Hij betwijfelt niet dat een belastingroute volgens de wet kan, maar vindt het toch een ,,bizarre constructie”.  Eerder op de dag liet SP-Kamerlid Farshad Bashir zich in gelijksoortige bewoordingen uit. Hij noemt de werkwijze van de NS schandalig en onacceptabel. Hij stelt dat een staatsbedrijf – de Staat is enig aandeelhouder van de NS – het goede voorbeeld moet geven.
Eerder:
Het minister van Financiën is ongelukkig met de constructie van het staatsbedrijf. De spoorwegen kochten voor 1,7 miljard euro aan treinmateriaal, waaronder intercity’s en sprinters, via een Iers dochterbedrijf. Dat bedrijf verhuurt vervolgens de als Iers geregistreerde treinen aan de NS in Nederland. Het resultaat: de spoorwegen hoeven minder winstbelasting te betalen.
In Ierland betaalde de NS gemiddeld 9 procent belasting. In Nederland zou de NS 25% moeten hebben betaald voor het verhuren van de treinen.
Het ministerie van Financiën heeft laten weten al sinds 1999 op de hoogte te zijn van de constructie. Het bedrijf doet echter niets illegaals. Toch had het ministerie liever gezien dat deze activiteiten in Nederland hadden plaatsgevonden.
De NS laat weten dat de belastingroute is ontwikkeld om concurreren te kunnen zijn op de markt. Ook andere grote bedrijven in de transportsector zouden van de belastingroute via Ierland gebruik maken.
cc-foto: Wijbe Visser

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.