19

‘NS-topman stapt op’

Huges misbruikte zijn machtspositie rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg ... NS legt fraudezaak voor aan OM

Huges is de tweede topman in twee jaar tijd die het veld ruimt bij de NS. Voorganger Bert Meerstadt vertrok in 2013 nadat hij in het nauw gedreven was door de problemen met de Fyra

Update 18.30 uur:

De NS gaat het OM vragen naar de fraudezaak te kijken van oud-topman Timo Huges. Dat meldt RTL Nieuws. Huges liet weten te vertrekken bij de NS nadat bleek dat hij betrokken was bij de aanbestedingfraude in Limburg.

Eerder:
Hugues moest vrijdag op het matje komen omdat hij een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd zou hebben naar NS-dochter Qbuzz. En dat mag niet.

Ongeoorloofd kijkje in de keuken

Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had de vragen over de concessie nooit mogen doorspelen aan Qbuzz, omdat die daarmee een ongeoorloofd kijkje in de keuken van de concurrent kon nemen. De NS-topman zou daarmee de aanbestedingsregels hebben overtreden, zo blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

‘Geen kwade bedoelingen’
De NS liet vrijdag De Telegraaf weten dat Huges ‘geen kwade bedoelingen had met de email’. Ook betreurden ze de gang van zaken en zijn er maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen, aldus de NS.

Het zoveelste schandaal
Dit incident van Huges was de zoveelste in de rij van schandalen waarmee de NS de laatste jaren in het nieuws is gekomen. De meest recente is die van het Fyra-debakel. Zo hebben de Nederlandse Spoorwegen al eerder informatie achtergehouden. Bij de aanschaf van de Fyra treinstellen is gefraudeerd door een consultant die door NS was ingehuurd.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad dat hij nog niet op het bericht, van het vertrek van Huges, kon reageren. Maar een gesprek zoals minister Jeroen Dijsselbloem vrijdagmiddag met de NS-top heeft ‘kan dit soort uitkomsten hebben’ aldus Asscher.

FNV had vertrouwen al opgezegd
Eerder deze week zegde vakbond FNV het vertrouwen in NS-topman Huges al op. Aanleiding daarvoor was de misgelopen concessie voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg. FNV-bestuurder Huub van den Dungen zei hier toen over:

Huges is bij uitstek degene die het vertrouwen in het bedrijf moet uitstralen. Dat is enorm beschadigd.

De Telegraaf: NS-topman zwaar in de fout
NOS.nl: FNV zegt het vertrouwen op in NS-topman

Geef een reactie

Laatste reacties (19)