13

NSA bespioneerde regering Mexico jarenlang

Mexico: 'Dit is onaanvaardbaar, illegaal en in strijd met internationale wetgeving'

Zondag meldde de Duitse krant Der Spiegel op basis van door Edward Snowden gelekte documenten dat de NSA de Mexicaanse regering jarenlang stelselmatig heeft bespioneerd. Onder meer het e-mailaccount van de Mexicaanse oud-president Felipe Calderon is gehackt. De Mexicaanse regering is kwaad en spreekt van onacceptabele en onwettige praktijken.

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft volgens Der Spiegel de communicatie van de Mexicaanse regering jarenlang in de gaten gehouden. Een belangrijke server van de regering zou zijn gehackt, waardoor de Verenigde Staten toegang kregen tot diplomatieke en economische informatie over het land.

De VS en Mexico hebben nauwe politieke en economische banden. Tachtig procent van de Mexicaanse export gaat naar de VS. Ook speelt het land een belangrijke rol bij het voorkomen van illegale immigratie en internationale drugshandel.

De Mexicaanse regering heeft laten weten dat het de spionage ‘categorisch veroordeelt’. Ook wil het een onderzoek naar de gang van zaken. De minister van Buitenlandse Zaken reageert op de berichtgeving:

Deze gang van zaken is onaanvaardbaar, illegaal en in strijd met de Mexicaanse en internationale wetgeving.”

NRC: Mexico veroordeelt NSA-hack Verenigde Staten

cc-foto: Noah Jacquemin

Geef een reactie

Laatste reacties (13)