Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSA heeft toegang tot uw telefoongegevens dankzij hack Nederlands bedrijf

  •  
19-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nsa300_05.jpg
Amerikaanse inlichtingendienst kan dankzij hack buitenlands telefoonverkeer zonder medeweten van betreffend land of provider ontcijferen en afluisteren
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft een in Nederland gevestigd bedrijf gehackt. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van een artikel in het online tijdschrift The Intercept. Dankzij de hack kunnen de Amerikanen nu – zonder medeweten van anderen – buitenlands telefoonverkeer ontcijferen en afluisteren.
Het gaat om het bedrijf Gemalto, dat kantoor doet aan de Amsterdamse Zuidas en een notering heeft aan de Amsterdamse beurs. Gemalto maakt onder meer SIM-kaarten, bankpasjes en paspoorten.
NSA hackte het bedrijf om de encryptiecodes van de SIM-kaarten in handen te krijgen. Gemalto produceert jaarlijks zo’n 2 miljard SIM-kaarten, onder meer voor de providers Vodafone en T-Mobile.
De Volkskrant schrijft:
De beveiligingscodes stellen de digitale spionnen in staat al het telefoonverkeer dat afkomstig is van de betreffende telefoons onderscheppen en ontcijferen.
Daardoor hebben de Amerikanen geen medewerking nodig van overheden of telecomproviders om gesprekken af te luisteren: ze kunnen de communicatie simpelweg uit de lucht plukken.
Inmiddels zou NSA miljoenen beveiligingssleutels hebben gestolen. In april 2010 werd nog een speciaal team opgezet – de Mobile Handset Exploitation Team – dat zich op de hacks moest storten. Tijdens proeven werden sleutels onderschept van onder meer providers in Iran, Afghanistan en India.
cc-foto: Ape Lad

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.