Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'NSA mag telefoons aftappen'

  •  
27-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
legal300.jpg
Amerikaanse rechter keurt spionage goed
Een federale rechter in New York heeft het massaal aftappen van telefoondata door de NSA goedgekeurd: het is niet in strijd met de wet. De American Civil Liberties Union heeft een kort geding aangespannen tegen de NSA, maar de rechter oordeelde in het voordeel van de veiligheidsdienst.
Er zou geen bewijs zijn dat de NSA de telefoondata voor andere doeleinden gebruikt dan het bestrijden van terrorisme, aldus de rechter. De rechter bevestigde dat de NSA informatie verzamelt over zo’n beetje álle telefoontjes die gepleegd worden in, vanuit of naar de VS.  Het is een kwestie van redelijkheid of dat legaal is onder het vierde amendement. Onder dat amendement worden burgers beschermd tegen onredelijke fouillering of arrestatie.
Eerder oordeelde een andere Amerikaanse rechter nog dat het vergaren van telefoondata onwettig is. Het belang van de overheid bij het verzamelen van de telefoongegevens zou volgens die rechter ondergeschikt zijn aan de privacybelangen.
cc-foto: Steve Rhodes

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.