Laatste update 27 mei 2016, 13:11
77

NTR houdt verandering Zwarte Piet tegen

De discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet zorgt al jaren voor veel beroering in Nederland. Maar waar steeds meer mensen begrip tonen voor de bezwaren van de anti-Zwarte Piet-activisten en voorstander zijn van een (geleidelijke) verandering van de traditie naar een volksfeest dat voor iedereen leuk is, gooit de NTR de kont tegen de krib en weigert de omroep elk compromis.

Kwetsend en racistisch
Vorig jaar dreigde de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen de populaire presentatrice Dieuwertje Blok al met ontslag, nadat ze haar – zeer genuanceerde –  mening over het onderwerp gaf. ‘Hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel zag zich deze week gedwongen om op te stappen omdat de NTR geen wijzigingen wil aanbrengen in het omstreden uiterlijk van Zwarte Piet, die voor velen een kwetsend en racistisch figuur is. De cabaretier hoopte lang dat experimenten in 2014 met roetpieten, door Van Muiswinkel en vele anderen als ‘een slimme oplossing’ gezien, een blijvende verandering in gang zouden zetten, ‘maar vorig jaar stokte alles, helaas’. Aldus Van Muiswinkel in het AD.

Starre houding
Die starre houding is terug te lezen in uitspraken van NTR-directeur Paul Römer in de Volkskrant. Römer zegt het vertrek van Van Muiswinkel te betreuren, maar ‘niet voor de troepen uit’ te willen lopen. Römer vindt het geen taak van de NTR om voorop te lopen in de aanpassing van Zwarte Piet:

In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas.

Opvallend genoeg doet Römer daarmee precies wat de hardste schreeuwers, namelijk de racistische bedreigers op social media die kost wat kost Piet zwart willen houden, willen.

Afbeelding: screenshot Sinterklaasjournaal

Geef een reactie

Laatste reacties (77)