Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nu ook resistente bacteriën op vis gevonden

  •  
07-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tilapia300.jpg
Minister Schippers vraagt NVWA geïmporteerde kweekvis extra te controleren 
Op vlees werden al eerder bacteriën resistent voor antibiotica gevonden, maar nu ook voor het eerst op kweekvis uit Zuid-Oost Azië. Als besmette producten niet goed worden verhit kunnen de bacteriën overslaan op mensen en dat is een gevaar voor de Volksgezondheid, aldus de minister.
Resistentie tegen antibiotica is een gevaar voor de gezondheidszorg.
De minister vindt een verbod op de import van deze vis echter te ver gaan. Ze vraagt daarom de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) “expliciet te gaan monitoren”. Daarnaast raadt ze ook huis-tuin-en-keuken middeltjes aan om besmetting met de bacterie te voorkomen, zoals handen wassen bij het koken en het scheiden van rauwe vis van bijvoorbeeld groenten.
Wakker Dier
Wakker Dier ontdekte in de helft van 43 geteste monsters van garnalen en vis uit Zuid-Oost Azië antibiotica-resistente bacteriën, ook met het enzym ESBL, dat de bacterie ongevoelig maakt voor bijna alle antibiotica.
Hoe komen die bacteriën daar nou terecht? Hanneke van Ormondt, campagneleider van Wakker Dier legt uit dat vissoorten die wij in Nederland graag op ons bord krijgen, waaronder pangasius en tilapia, in Zuid-Oost Azië gekweekt worden in enorme bassis waarin ziektes welig tieren:
Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden. Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie.
NVWA

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.