11

Nu ook resistente bacteriën op vis gevonden

Minister Schippers vraagt NVWA geïmporteerde kweekvis extra te controleren 

Op vlees werden al eerder bacteriën resistent voor antibiotica gevonden, maar nu ook voor het eerst op kweekvis uit Zuid-Oost Azië. Als besmette producten niet goed worden verhit kunnen de bacteriën overslaan op mensen en dat is een gevaar voor de Volksgezondheid, aldus de minister.

Als mensen resistente bacteriën binnenkrijgen en ze worden ziek, dan werken de antibiotica die ze innemen niet goed meer. Hierdoor worden infecties slecht of zelfs helemaal behandelbaar. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tegen NOS:

Resistentie tegen antibiotica is een gevaar voor de gezondheidszorg.

De minister vindt een verbod op de import van deze vis echter te ver gaan. Ze vraagt daarom de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) “expliciet te gaan monitoren”. Daarnaast raadt ze ook huis-tuin-en-keuken middeltjes aan om besmetting met de bacterie te voorkomen, zoals handen wassen bij het koken en het scheiden van rauwe vis van bijvoorbeeld groenten.

Wakker Dier

Wakker Dier ontdekte in de helft van 43 geteste monsters van garnalen en vis uit Zuid-Oost Azië antibiotica-resistente bacteriën, ook met het enzym ESBL, dat de bacterie ongevoelig maakt voor bijna alle antibiotica.

Hoe komen die bacteriën daar nou terecht? Hanneke van Ormondt, campagneleider van Wakker Dier legt uit dat vissoorten die wij in Nederland graag op ons bord krijgen, waaronder pangasius en tilapia, in Zuid-Oost Azië gekweekt worden in enorme bassis waarin ziektes welig tieren:

Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden. Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie.

NVWA

Al in 2009 constateerde de voedsel- en warenautoriteit dat de gevonden resistentie voor antibiotica op kweekvis vergelijkbaar was met die op vlees. Ze adviseerde toen net zoveel te gaan monitoren op vis als op vlees. Dit advies van de NVWA werd echter door het kabinet genegeerd, zo meldt Wakker Dier.

NOS: Resistente bacteriën in kweekvis

Cc-foto: savory.recipes

Geef een reactie

Laatste reacties (11)