72

Nyfer: PVV-schatting immigratiekosten niet op onderzoek gebaseerd

Directeur: Onderzoek pas volgende maand klaar ... Sweder van Wijnbergen: 'Wilders verzint er maar wat op los'

PVV-leider Wilders heeft cijfers over de kosten van niet-westerse allochtonen naar buiten gebracht die niet op onderzoek zijn gebaseerd. Dat zegt directeur Leo van der Geest van onderzoeksinstituut Nyfer. Wilders zelf zegt dat de cijfers van Nyfer afkomstig zijn.

Nyfer is momenteel in opdracht van de PVV een onderzoek aan het doen. Het zou over een maand gereed zijn. In het NRC Handelsblad van woensdag zegt Van der Geest het “jammer” te vinden dat Wilders, via de Telegraaf, een schatting bekend heeft gemaakt. “Zo werkt dat kennelijk”.

Geert Wilders heeft zich op Radio 1 uitgelaten over de kosten en opbrengsten van immigratie van niet Westerse allochtonen. De Nyfer-directeur wil er echter niets over zeggen. “Wij willen eerst ons werk afmaken.”

Tegenover RTL Nieuws is Van der Geest duidelijker: 

Hij heeft geen gegevens gekregen uit Nyfer-kringen en heeft er zelf een schatting op los gelaten. Er is pertinent geen contact met hem geweest of cijfers gecommuniceerd en dit zijn Wilders’ eigen schattingen.” 

De econoom Sweder van Wijnbergen is wetenschappelijk adviseur van Nyfer en windt geen doekjes om zijn oordeel over over de handelwijze van de PVV-leider: “Hij verzint er maar wat op los. Wilders is een grote fantast. Hij liegt de boel bij elkaar.”

Het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma stelde vorig jaar een reeks vragen over de kosten en baten van niet-westerse allochtonen. Het kabinet gaf hier een antwoord op waar de PVV niet tevreden mee was. De beweging schakelde daarop Nyfer in.

Update 17:07 Informatie van RTL Nieuws toegevoegd.

Lees ook het opiniestuk van Paul Wilders: De PVV rekent ons voortijdig rijk

Geef een reactie

Laatste reacties (72)