100

O jee, Amerikanen niet geïnteresseerd in boek Wilders

Mediatoernee van PVV-leider door de VS levert weinig op 

De promotietournee die PVV-leider Geert Wilders door de VS maakte om zijn Engelstalige boek te lanceren, lijkt nauwelijks effect te hebben gehad. Zijn boek Marked for Death weet ondanks mediaoptredens de bestsellerlijsten in de verste verten niet te bereiken.

De poging van Wilders om met een Engelstalig boek de lucratieve Amerikaanse lezersmarkt te veroveren lijkt mislukt. Bij kranten als de New York Times en USA Today is het boek niet in de bestsellerlijsten  te vinden. Eerder lukte het Ayaan Hirsi Ali met verschillende titels wel om die posities te bemachtigen.

Verkoopcijfers van boeken worden niet bekend gemaakt maar de resultaten zijn wel op andere manieren te achterhalen, zoals de dagkoersen van online boekhandels. Dergelijke lijsten worden voortdurend geactualiseerd. Bij Amazon, de grootste online boekhandelaar, schommelt het boek van de PVV-leider al dagen rond de vijfhonderdste plaats. Om in de Amazon top 10 komen moeten er naar verluidt van een boek 500 stuks per dag besteld worden. Bij de grootste concurrent, Barnes & Nobles ofwel bn.com, is het boek van Wilders tot voorbij de 1200e plaats gezakt.

Ook de lezersreacties blijven achter. Bij Amazon heeft het boek 17 lezersreacties vergaard, veelal van niet-Amerikanen, en 59 likes. Ter vergelijking, het eveneens op 1 mei verschenen ‘The Tyranny of Cliches: How Liberals Cheat in the War of Ideas’ van de conservatieve columnist Jonah Goldberg haalt 44 reacties en 97 likes.

Ook de media-optredens van Wilders lijken weinig losgemaakt te hebben. In Nederland leiden de uitspraken van Wilders steevast tot een stortvloed aan reacties, in de VS weet hij amper iets op te roepen. Zijn interview met de befaamde conservatieve presentator Glenn Beck maakte op diens site in een week tijd 76 reacties los en het item ontving 204 likes. Populaire onderwerpen daarentegen halen op de site van Beck honderden reacties en duizenden likes.

Wilders werd ook ontvangen door Sean Hannity, een conservatieve talkshow op Fox News. Het werd de minst bekeken uitzending van die week met 1,8 miljoen Amerikaanse kijkers. Te vergelijking: naar het interview met Wilders bij EenVandaag afgelopen zaterdag keken 965.000 mensen. Kortom, het ziet er naar uit dat Wilders eigenlijk net zo goed een boek voor Nederlanders had kunnen schrijven. Dan had hij ook gewoon thuis kunnen blijven na de kabinetscrisis.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)