Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama: 'Besluit Sony om The Interview terug te trekken was verkeerd'

  •  
19-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beeld_theinterview.jpg
Amerikaanse president wil stappen naar Noord-Korea ondernemen naar aanleiding van computerhack bij Sony… President duldt geen censuur van buitenlandse dictator
Obama zegt dat hij begrip heeft voor het feit dat Sony de satirische film The Interview, waarin twee Amerikaanse mannen de opdracht krijgen Kim Jong-un te vermoorden, heeft ingetrokken. Maar tegelijk is hij het er niet mee eens en wil hij stappen gaan ondernemen naar Noord-Korea. Die uitspraak deed hij vrijdagavond in een persconferentie.
Wij willen geen maatschappij waarin een buitenlandse dictator ons censuur oplegt.  In dit geval ging het om een satirische film, straks gaat het om een documentaire of nieuwsverslag”, aldus de president.
Hoe Obama precies stappen gaat nemen tegen Noord-Korea is nog niet duidelijk. Daarover zei hij :
We zullen een proportioneel antwoord geven, op een tijdstip, plaats en manier die we zelf kiezen.
De zaak rond de satirische film The Interview van Sony kwam aan het rollen toen Sony eind november de film aangekondigde en vervolgens werd gehackt. Bij de hack werden onder andere films, scripts en een grote hoeveelheid persoonlijke informatie over Sony-medewerkers gestolen. De hackers, die zich ‘Guardians of Peace’ noemen, bedreigden later ook bezoekers van de film. Sony besloot daarop de film, die op 25 december in première zou gaan, niet meer uit te brengen. Dat besluit nam de filmmaatschappij onder andere toen de hackers hadden gedreigd met een aanslag ter grootte van ’11 september’ als er niet aan hun eis zou worden voldaan.
Eerder deze vrijdag concludeerde de FBI dat het zeker is dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de hack. Dit omdat er technieken en netwerken bij de hack zijn gebruikt die eerder ook al door de Koreanen werden gebruikt bij andere computerinbraken, zoals die in de computers van Zuid-Koreaanse banken eerder dit jaar. Daarbij kwam de FBI IP adressen tegen van computers die bij eerdere hacks van de Koreanen waren gebruikt.
Volgens de FBI was de aanval van de Koreanen er duidelijk op gericht om schade toe te brengen aan Sony en om het recht van meningsuiting te onderdrukken:
De aanval van Noord-Korea op Sony Pictures bevestigt opnieuw dat cyberaanvallen een van de grootste risico’s vormen op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.
Tegelijk worden er ook vraagtekens gezet bij de vraag wie er werkelijk achter de hack zat. Volgens de nieuwssite Vox is er reden te twijfelen aan de vraag of dat wel Noord-Korea is. Ook Wired schreef een paar dagen geleden over deze twijfel, onder andere omdat de hackers pas zouden zijn begonnen toen de media over de film waren gaan schrijven.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.