Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Obama dreigde Palestijnse president Abbas'

  •  
23-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
obama_1_300.jpg
Gelekte documenten: Obama niet blij met Palestijnse inzet om waarnemend niet-lid van de VN te worden ... Ook zocht de CIA tegen de wil van de Senaat in contact met Hamas
Nieuwszender Al Jazeera is maandagavond samen met de Britse krant de Guardian gestart met de publicatie van geheime politieke berichten die het in handen heeft gekregen. Uit de berichten zou blijken dat de CIA tegen de wil in van de Senaat, contact zocht met Hamas. De Zuid-Afrikaanse geheime dienst werd daarvoor benaderd omdat het vanaf het einde van de apartheid goede contacten onderhoudt met zowel Hamas als Fatah. Ook zou uit de documenten blijken dat Obama de Palestijnse president Abbas bedreigde toen hij zich tot de VN wilde wenden om ‘waarnemend niet-lidstaat’ te worden.
De Guardian schrijft:
RTEmagicC_obama_2_300.jpg
De gelekte documenten omvatten tevens rapporten van inlichtingendiensten die noteren dat Obama de Palestijnse president Mahmoud Abbas ‘bedreigde’ in 2012 wegens Palestijnse plannen om ‘waarnemend niet-lidstaat’ te worden bij de VN.
Een rapport van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst uit november 2012 beschrijft hoe een Palestijnse geheim agent een briefje overhandigt waarin staat dat de Palestijnse president een telefoontje kreeg van Obama waarna ‘Obama president Abbas bedreigde als hij VN-verzoek door zou zetten.
Download hier de maandag vrijgegeven documenten (via de Guardian): rapport 1 , rapport 2 , rapport 3.
Foto: Still uit ‘Spy Cables’-promo op YouTube

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.