14

‘Obama dreigde Palestijnse president Abbas’

Gelekte documenten: Obama niet blij met Palestijnse inzet om waarnemend niet-lid van de VN te worden ... Ook zocht de CIA tegen de wil van de Senaat in contact met Hamas

Nieuwszender Al Jazeera is maandagavond samen met de Britse krant de Guardian gestart met de publicatie van geheime politieke berichten die het in handen heeft gekregen. Uit de berichten zou blijken dat de CIA tegen de wil in van de Senaat, contact zocht met Hamas. De Zuid-Afrikaanse geheime dienst werd daarvoor benaderd omdat het vanaf het einde van de apartheid goede contacten onderhoudt met zowel Hamas als Fatah. Ook zou uit de documenten blijken dat Obama de Palestijnse president Abbas bedreigde toen hij zich tot de VN wilde wenden om ‘waarnemend niet-lidstaat’ te worden.


De Guardian schrijft:

De gelekte documenten omvatten tevens rapporten van inlichtingendiensten die noteren dat Obama de Palestijnse president Mahmoud Abbas ‘bedreigde’ in 2012 wegens Palestijnse plannen om ‘waarnemend niet-lidstaat’ te worden bij de VN.

Een rapport van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst uit november 2012 beschrijft hoe een Palestijnse geheim agent een briefje overhandigt waarin staat dat de Palestijnse president een telefoontje kreeg van Obama waarna ‘Obama president Abbas bedreigde als hij VN-verzoek door zou zetten.

Download hier de maandag vrijgegeven documenten (via de Guardian): rapport 1, rapport 2, rapport 3.

De Guardian: CIA attempted to contact Hamas despite official US ban, spy cables reveal

Al Jazeera: Spy Cables expose ‘desperate’ US approach to Hamas

Foto: Still uit ‘Spy Cables’-promo op YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (14)