17

Obama dwingt fonds van 16 miljard af bij BP

Groter deel van de gelekte olie afgefakkeld... Oliereus keert dit jaar geen dividend uit... Olieramp heeft BP al meer dan een miljard dollar gekost

Oliegigant BP heeft woensdag toegezegd een fonds van 20 miljard dollar (16 miljard euro) in te richten om de schade van de olieramp te vergoeden. Het nieuws is een opsteker voor president Obama, die dit in een tv-toespraak van BP had geëist.

Het fonds gaat uitkeren aan mensen en bedrijven die geld verliezen als gevolg van de ramp. BP krijgt zeven jaar om het bedrag geleidelijk op te brengen, zodat het bedrijf financieel op de been kan blijven. De opruimactiviteiten en schadeclaims van werkloze vissers hebben BP al meer dan een miljard dollar gekost. De beurskoers is inmiddels met de helft gedaald. Dat meldt De Volkskrant donderdag.

Het fonds zal onafhankelijk opereren. Aan het hoofd komt Kenneth Feinberg te staan, een bemiddelaar die eerder de compensatie van slachtoffers van 9/11 leidde.

Obama kondigde het nieuws zelf aan nadat hij op woensdagochtend de top van BP op het Witte Huis had ontvangen. In zijn toespraak had hij het bedrijf “roekeloos” genoemd. Obama’s optreden komt na kritiek dat de regering te slap reageert op de olieramp.

Affakkelen
BP zegt nu dat het lukt om een deel van de weglekkende olie in de Golf van Mexico te verbranden. Er is een tweede systeem geïnstalleerd naast de eerder geplaatste kapconstructie. Het tweede systeem vangt olie op met apparatuur die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de falende Top Kill-procedure en moet uiteindelijk 28.000 vaten per dagen kunnen wegwerken. De totale opvangcapaciteit wordt volgende maand uitgebreid naar maximaal 80.000 vaten per dag. Volgens wetenschappers stromen dagelijks 35.000 tot 60.000 vaten uit de lekkende oliebron.

Dividend
De oliegigant zal dit jaar geen dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat heeft het Britse olieconcern dinsdag bekendgemaakt. Het bestuur zal overwegen om de winstuitkering in 2011 te hervatten. “Het bestuur heeft besloten om geen verdere dividenduitkeringen te doen dit jaar”, aldus BP-voorzitter Carl-Henric Svanberg na topoverleg in het Witte Huis dinsdag. BP bespaart in 2010 ongeveer 7,5 miljard dollar met de maatregel.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)