43

‘Obama heeft geen strategie’

Kritiek op Obama zwelt aan: Actie draait alleen om eigen geloofwaardigheid ... Oud-NAVO topman De Hoop Scheffer waarschuwt voor 'vreselijke lessen'

Syrië wordt geen tweede Afghanistan of Irak, bezwoer president Obama in zijn wekelijkse YouTube-praatje. Dat zal best maar de vraag is wat het dan wel wordt. Experts zien geen enkele strategie in het Amerikaanse handelen. Steeds meer draait het om de geloofwaardigheid van de president.


De president zei in zijn wekelijkse boodschap onder meer:

Ik weet dat de Amerikaanse bevolking vermoeid is na een decennia van oorlog, zelfs nu we de oorlog in Irak hebben beëindigd en de oorlog in Afghanistan aan het afbouwen zijn. Daarom zullen we ook geen troepen midden in de oorlog van een ander laten belanden. Maar we zijn de Verenigde Staten van Amerika. We kunnen onze blik niet afwenden van de beelden zoals we die uit Syrië kennen. Niet optreden tegen deze schandelijke aanval zou kunnen betekenen dat chemische wapens opnieuw gebruikt gaan worden of in handen vallen van terroristen die ze tegen ons zouden kunnen gebruiken.

Ondertussen zwelt de kritiek aan. Wolfgang Ischinger, voormalig Duits ambassadeur in de Verenigde Staten en voorzitter van de jaarlijkse internationale Veiligheidsconferentie in München, zegt “geen duidelijke en overtuigende strategie” te herkennen. De voormalig diplomaat is niet tegen militair ingrijpen maar alleen als dat tot doel heeft de partijen in Syrië aan de onderhandelingstafel te krijgen. Hij trekt de vergelijking met de Bosnische oorlog waar een Westerse bommen-campagne er toe leidde dat de Serviërs bereid waren te onderhandelen. Dat leidde tot de Dayton-akkoorden die de oorlog beëindigden. Hij maakt zich ook zorgen over het feit dat de EU nauwelijks een rol speelt in de pogingen het Syrisch conflict op te lossen.

Soortgelijke kritiek uit Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO in NRC Handelsblad:

Als je de brug over gaat van het gebruiken van fors geweld, waar ik mijn twijfels over heb, dan moet je ook zorgen dat je het verschil maakt. Maar Obama blijft het maar hebben over een bescheiden tik op de neus. Ja, dat werkt al helemaal niet. De grote tik waarschijnlijk ook niet, maar dan pak je tenminste Assads militaire capaciteiten echt aan. Zorg er dan voor dat je een groot deel van zijn vliegvelden uitschakelt. Dan kan hij in ieder geval geen onschuldige burgers meer vanuit de lucht met brandbommen bewerken.

Volgens de oud-bewindsman heeft Obama een cruciale fout gemaakt door eerder te dreigen dat het inzetten van chemische wapens tot een militaire reactie zou leiden. Daardoor staat nu zijn geloofwaardigheid op het spel en is dat het probleem geworden in plaats van de vraag wat de beste reactie is op Syrië. Over militaire ingrijpen zegt hij: “We gaan hier vreselijke en buitengewoon serieuze lessen van leren.”

Geef een reactie

Laatste reacties (43)