112

Obama is Romney weer de baas

'Wikipedia-deskundige' Romney blijkt geen partij voor zittende president bij debat buitenlands beleid

Barack Obama is er volgens een peiling in geslaagd een meerderheid van de zwevende kiezers die naar het derde en laatste presidentiële debat keken, voor zich te winnen. Dit keer was het buitenlands beleid het thema, al probeerde Romney het onderwerp steeds te verleggen naar de economie. Net als in het tweede debat was Obama fel op zijn tegenstander.


Volgens een peiling van CBS onder zwevende kiezers vond 53 procent dat Obama het debat gewonnen had tegen 23 procent Romney. Bijna een kwart van de zwevers is dermate besluiteloos dat ze niet konden bepalen wie de winnaar was. Bij CNN won Obama met 48 procent tegen 40 voor Romney. In een online poll van NBC waar bijna 40.000 mensen aan deelnamen won Obama met 54 tegen 26.

Romney was duidelijk zwakker op het gebied van buitenlands beleid. John Kerry, oud-kandidaat van de Democraten, noemde Romney de ‘Wikipedia-kandidaat’, iemand die wel feitjes opsomt maar geen visie heeft. Dat sloot aan bij wat Obama zelf tegen Romney zei tijdens het debat: ‘Iedere keer als je mening gaf, bleek je het mis te hebben.’

NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal blogt:

Een buitenlanddebat is eenvoudiger voor een zittend president, bijna per definitie. Dat gold nu ook. Het gemak waarmee Obama sommige oneliners oplepelde deed bijna verbloemen dat ze zorgvuldig waren ingestudeerd. “Gouverneur Romney, de jaren tachtig willen hun retoriek graag terug,” zei Obama. (Romney noemde Rusland eerder de ‘grootste strategische dreiging voor Amerika.’) “Gouverneur Romney zou eens moeten bestuderen hoe het moderne leger werkt. We hebben tegenwoordig ook minder paarden en bajonetten.” (Romney wil grotere wapensystemen, Obama zegt dat hij vooral slimmere wil.)

Die laatste opmerking van Obama resoneerde online enorm. Het was een reactie op Romney die klaagde dat de VS minder marineschepen had dan voorheen. ‘Minder paarden en bajonetten’ werd onderwerp van tal van grappen (een overzicht) zoals Pino dat was bij het eerste debat en ‘ordners vol vrouwen’ bij het tweede. Verschil was dat Romney over die laatste twee uitspraken werd bespot en Obama nu werd geprezen om zijn rake opmerking.

Romney toonde zich gematigd op buitenlands gebied, sterker nog Obama haalde uitspraken van Romney aan waaruit bleek dat zijn uitdager het eigenlijk in alles eens was met wat Obama deed op buitenlands gebied. Obama stelde dat hij Israël altijd zou steunen als het land aangevallen werd en dat hij niet zal toestaan dat Iran een kernmacht wordt. Romney viel de president nog aan op toekijken bij de Syrische burgeroorlog waarop Obama stelde dat het lot van het land in handen van de Syriërs zelf ligt. Overigens is Romney geen voorstander van militair ingrijpen tegen Assad.

Een heikel onderwerp, de aanslag op de ambassade in Libië, kwam slechts eventjes aan bod nadat Romney daarmee bij het vorige onderuit was gegaan.

Tekenend voor de zwakke positie van de Republikein was een zichzelf moed insprekende tweet van Elsevier-columnist Arend-Jan Boekestijn tegen het einde van het debat:

Romney is sterk nu!

NOS: ‘Obama winnaar laatste tv-debat’

Obama fel in slotdebat

Volledige tekst van het debat en video bij de New York Times

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (112)