99

Obama overwint

Hervorming gezondheidszorg goedgekeurd door Congres ... Stemuitslag: 219-212 ... Historische overwinning voor president Obama ... 'Het gezond verstand heeft gezegevierd'

Hij beloofde ‘change’ en hij heeft die belofte ingelost. Het Amerikaanse Congres heeft na een zware politieke strijd de door president Obama voorgestelde hervorming van de gezondheidszorg goedgekeurd. Er waren 216 stemmen nodig, uiteindelijk stemden 219 afgevaardigden voor het plan.


Door redactie Joop

Obama zelf noemt het de grootste hervorming sinds veertig jaar. Tientallen miljoenen Amerikanen die nooit recht hadden op medische zorg krijgen dat nu wel. De wet verplicht vele werkgevers hun werknemers een adequate dekking aan te bieden. Met de hervorming is de komende tien jaar 938 miljard dollar overheidsgeld  gemoeid. 

De stemming in het Congres viel nipt uit (219-212), al wisten de Democraten formeel al wel dat voldoende van hun afgevaardigden gingen meestemmen. Volgens voormalig campagnemedewerker Kirsten Verdel was “al dat gedoe slechts voor de bühne.”

In een eerste reactie zei president Obama:

De hervorming van het zorgstelsel is een overwinning voor de Amerikaanse bevolking. Het gezond verstand heeft gezegevierd. [..] This is what change looks like.”

De strijd bleef tot op het laatst spannend. Obama en de Democratische partij zetten na een maandenlange strijd zondag nog alles op alles om voldoende stemmen te vergaren. Op het laatst moesten bijvoorbeeld afgevaardigden overgehaald worden die vreesden dat de hervorming er toe leidt dat daarmee abortus door de staat vergoed wordt. De Republikeinen hadden dat als bezwaar ingebracht. Obama beloofde een aanpassing die moet voorkomen dat belastinggeld voor zwangerschapsonderbreking aangewend wordt.

Aan de wet is een jaar gewerkt. De Republikeinen, die zich hevig hebben verzet tegen aanname, hebben aangekondigd de wet zoveel te blijven aanvallen. Volgens de Republikeinen is de wet ‘socialistisch’.

De hervorming van de gezondheidszorg was een van de speerpunten van de Obama-campagne. De politieke haalbaarheid daarvan werd in brede kring betwijfeld, indachtig de nederlaag die president Bill Clinton er in de jaren negentig mee leed.

De campagne voor de hervorming richtte zich aanvankelijk op de onverzekerden maar kreeg momentum toen de middenklasse zich tot de politiek wendde met hun vaak dramatische ervaringen. Verhalen van mensen bijvoorbeeld die uit de verzekering werden gegooid toen ze door ziekte werden getroffen. Anderen die niet meer in staat bleken hun premies te betalen. Zo werd bekend dat sommige verzekeringsmaatschappijen de premies met bijna 40% verhoogden. Die praktijken, waar de hervorming een einde aan moet maken, haalden veel twijfelaars in Washington over de streep. President Obama zal de komende dagen aan het publiek duidelijk maken welke voordelen de wet biedt: Er komt bijvoorbeeld een einde aan de weigering van verzekeraars om zieke kinderen te accepteren.

De wet is ook een overwinning voor Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zij slaagde er in de wet te redden toen deze in augustus vermalen dreigde te worden in het publieke debat. Ze noemt het “bevrijdende wetgeving” omdat Amerikanen nu niet meer bang hoeven te zijn om van baan te wisselen en daarmee hun zorgverzekering te verspelen.

Overigens blijven nog 23 miljoen mensen onverzekerd, een derde daarvan bestaat uit illegale immigranten. 

(Bron: New York Times)

Eerder op Joop: Zorgwet VS vanavond in stemming

Foto: Pete Souza / White House. 21 maart 2010, president Obama en vice-president Biden reageren in het Witte Huis op de goedkeuring voor het zorgplan van het Huis van Afgevaardigden. Op de achtergrond Phil Schiliro, medewerker van de president op het gebied van wetgevende zaken.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)