43

Obama prijst Indonesië voor multiculturele samenleving

VS president eert doden onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland … Video met volledige speech

Indonesië is een voorbeeld voor de wereld als het gaat om diversiteit. Hij prees de nationale filosofie voor eenheid met behoud van diversiteit.


NRC Handelsblad schrijft:

Tijdens een toespraak voor studenten van de Nationale Universiteit in Jakarta noemde Obama Indonesië een voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld.
„Eenheid is krachtiger dan verdeeldheid”, aldus Obama, die zijn speech tot enthousiasme van zijn toehoorders doorspekte met Indonesische woorden en wat grapjes. Het Amerikaanse staatshoofd refereerde ook aan zijn bezoek eerder op de dag aan de Istiqlal-moskee, „die is ontworpen door een christelijke architect”.

Obama bracht een deel van zijn jeugd door in Indonesië. Hij memoreerde hoe in die tijd Indonesië nog een agrarische samenleving was maar nu wordt beheerst door een online generatie. Dat leidt ook tot een verandering in politiek, zei hij en daarbij verwees hij naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (video vanaf 09:45):

Toen mijn stiefvader een jongen was zag hij zijn vader en broer vertrekken om mee te vechten voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Ik ben blij dat ik hier ben op de dag van Dodenherdenking om de Indonesiërs te kunnen herdenken die hun leven hebben gegeven in de strijd voor dit geweldige land.

Speech deel 2, deel 3, deel 4

Geef een reactie

Laatste reacties (43)