5

Obama roept voorzichtig op tot hervorming wapenwet

Amerikaanse president komt niet aan grondwettelijk recht om wapens te dragen, maar wil wel restricties om schietincidenten als de aanslag op congreslid Gabrielle Giffords te voorkomen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opgeroepen tot een hervorming van de wetgeving die wapenbezit regelt. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite MSNBC. Obama wil niet tornen aan het grondwettelijke recht van Amerikanen om wapens te bezitten, maar wil wel restricties die schietincidenten als de aanslag op congreslid Gabrielle Giffords kunnen voorkomen.

De wapenwetten zijn in Amerika een traditionele, politieke scheidslijn waarlangs de Democraten en Republiekeinen meestal tegenover elkaar staan, zo schrijft MSNBC. In artikel in de Arizona Daily Star zegt Obama dat 2000 mensen door vuurwapengeweld om het leven zijn gekomen sinds de aanslag op congreslid Gabrielle Giffords in januari, waarbij zes mensen om het leven kwamen en Giffords zelf zwaar gewond raakte.

Zonder aan het grondwettelijke recht op wapenbezit te komen, wil de president toe naar een “verstandiger” beleid. Hij roept daarom de partijen op voorbij de traditionele verschillen te kijken en te zorgen dat mensen die kwaad in de zin hebben moeilijker aan vuurwapens kunnen komen. 

Obama benadrukt dat ook hij gelooft dat het mogelijk is om op een verantwoordelijke, legale maniet met wapens om te gaan. Hij herinnert eraan dat het juist zijn regering is geweest die het gebruik van wapens in bepaalde jachtgebieden heeft uitgebreid.

Lees meer bij MSNC: Obama calls for agreement on gun reforms

The Arizona Daily Star: President Obama: We must seek agreement on gun reforms

Foto-cc: Nasa HQ Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (5)