165

Obama schoffeert Netanyahu

President dineerde zonder Israëlische premier nadat toezegging over nederzettingen uitbleef

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Binyamin Netanyahu op staatsbezoek in Washington ernstig in vergelegenheid gebracht. Na het uitblijven van een toezegging over de joodse nederzettingenpolitiek verliet Obama het overleg om zonder zijn gast te gaan dineren. Een diplomatiek unicum.

Door redactie Joop

Nadat Netanyahu weigerde om een schriftelijke toezegging te doen over concessies aangaande de nederzettingen, beëindigde Obama dinsdag het staatsoverleg. “Laat me weten als er iets nieuws te melden is”, zo luidden volgens een congreslid de laatste woorden van de president, aldus de Britse krant The Times. Vervolgens ging Obama zonder Netanyahu dineren, een diplomatieke doodzonde. 

Israëlische media reageren geschokt op het gebeurde. Een dagblad schrijft dat Netanyahu een “behandeling kreeg die is weggelegd voor de president van Equatoriaal Guinea.”

Uiteindelijk vond er nog wel een gesprek van een half uur plaats tussen beide staatshoofden, maar Netanyahu verliet Washington donderdagnacht zonder onderhandelingsresultaat. De Israëlische krant Haaretz concludeert:

“De minister-president verlaat de VS te schande gemaakt, geïsoleerd en bij elkaar genomen zwakker dan toen hij arriveerde.”

Foto: U.S. Department of State / White House (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (165)