Laatste update 11:37
88

Obama: ‘Ik had van Trump gewonnen’

De Amerikaanse president Barack Obama zal niet alleen door veel Amerikanen gemist worden maar ook door burgers en leiders over de hele wereld. Zo heeft Canadese premier Justin Trudeau laten weten zijn vertrek als een verlies voor Canada te beschouwen. Obama denkt zelf dat als hij mee had gedaan aan de huidige verkiezingen hij van de populistische president-elect Donald Trump gewonnen zou hebben.

Op een podcast van CNN legt de president uit dat hij zijn geloof in de Amerikaanse bevolking niet verloren heeft en waarom hij denkt dat Clinton de verkiezingen niet heeft gewonnen.

De meerderheid gelooft wel in een Amerika dat tolerant, divers en open is en vol energie en dynamiek. Het probleem is dat het zich niet altijd in de politiek manifesteert. Maar ik heb vertrouwen in deze visie, omdat ik er vertrouwen in heb dat als ik opnieuw kandidaat was geweest en deze visie had uitgedragen, ik een meerderheid van het Amerikaanse volk had kunnen mobiliseren om zich achter mij te scharen. Ik weet dat omdat ik in het hele land gesprekken heb gevoerd met mensen en zelfs degenen die het niet met me eens waren, vonden de richting waar we op gingen en de visie die we hadden het beste.

Clinton had volgens Obama haar uiterste best gedaan onder moeilijke omstandigheden. Volgens de Amerikaanse president heeft het emailschandaal haar genekt maar ook het meten met twee maten waar zij als vrouw zijnde mee moest dealen. En hij stelt haar en haar team ook verantwoordelijk omdat zij niet door het hele land fervent campagne gevoerd hebben, waarmee zij een grote groep mensen – die weinig economische vooruitgang ondervinden – liet zitten.

Het is natuurlijk niet verrassend hoe de president-elect Trump – die harder protesteert tegen een satirische televisieshow die hem ridiculiseert dan de neo nazi’s en white supremacists die hem aanhangen – reageert.

Beluister het hele interview hier.

cc foto: Justin Sloan

Geef een reactie

Laatste reacties (88)