21

Obama waarschuwt voor diepe economische crisis

Het Congres moet deze week consensus bereiken over een plan van aanpak voor Amerika's hoge staatsschuld. [Update] Welvaartsverschil tussen blank en zwart in VS was nog nooit zo groot

Amerika zakt in een ‘diepe economische crisis’ als het Congres niet snel een compromis bereikt over de hoge staatsschuld. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama maandagavond tijdens een speech om de Amerikaanse televisie. De democraten van Obama willen dat bezuinigingen samengaan met belastingmaatregelen voor bedrijven en dat rijken 2 procent meer belasting gaan betalen. De Republikeinen willen niet inleveren.


Het schuldplafond van de Amerikaanse overheid is momenteel 14.300 miljard dollar. Als maatregelen uitblijven kan het land haar rekeningen niet meer betalen, waarschuwde Obama. Daarmee zouden sociale uitkeringen en vergoedingen voor oorlogsveteranen wegvallen. “Wanbetaling zou een roekeloze en onverantwoordelijke uitkomst zijn.”

De Republikeinen accepteren het voorstel van belastingverhoging niet. De Republikeinse voorman John Boehner zegt niet alleen een ‘blanco cheque’ te willen uitschrijven. Hij vindt dat het schuldplafond met nog een 1 biljoen dollar omhoog kan waardoor de Amerikaanse overheid met nog een halfjaar vooruit kan. Obama hekelde die maatregel in zijn toespraak.

De Amerikaanse banken hebben inmiddels al voorbereidingen getroffen voor het geval het Congres er voor 2 augustus niet uitkomt. Als dat gebeurt zal de VS zijn hoge kredietwaardigheid verliezen. Tot nu vertrouwen de banken er op dat er op tijd een oplossing wordt gevonden.

“We vertrouwen erop dat onze wetgevers een oplossing vinden, maar onze planning is erop gericht te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten als er geen akkoord komt”, zei een woordvoerder van Wells Fargo bank gisteren.

Update 11.15

Het verschil in welvaart tussen blanke Amerikanen en gekleurde minderheden is nog nooit zo groot geweest, zo meldt de Volkskrant. Dit blijkt uit een analyse van bevolkingsgegevens door de Amerikaanse denktank Pew Research Center.

In 2009 vertegenwoordigde een ‘typisch’ blank huishouden een waarde van zo’n 113.000 dollar, berekend als bezittingen minus schulden. Een Afro-Amerikaans huishouden had ongeveer 5.700 dollar en een Latijns-Amerikaans huishouden 6.300 dollar.
De rijkdom van alle Amerikaanse bevolkingsgroepen heeft flink te lijden gehad onder de ineenstorting van de huizenmarkt en de economische crisis, aldus de Volkskrant.

Volkskrant: Obama waarschuwt voor ‘diepe economische crisis’

Welvaartskloof Verenigde Staten was nog nooit zo diep

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (21)