6

Obama weigert aanleg milieuvervuilende pijpleiding

Keystone XL zou van Canada naar de VS 800.00 vaten olie per dag moeten vervoeren

De Amerikaanse president heeft vrijdag in een persconferentie nee gezegd tegen de bouw van de 3.000 kilometer lange pijpleiding, Keystone XL, die van Californië naar Nebraska zou lopen om olie te vervoeren. Het zou enorme schade kunnen verrichten aan het milieu.

Het heeft zeven jaar geduurd voordat Obama een definitieve beslissing heeft genomen in deze zaak. De pijplijn zou niet voldoen aan ‘nationale belangen’ omdat werken aan de gevolgen van klimaatverandering voor de Amerikaanse regering voorop zou staan. 

Eerder dit jaar sprak de Amerikaanse president een veto uit om de aanleg van Keystone XL te blokkeren. Het Congres en de Republikeinen hadden namelijk voor gestemd ondanks de protesten van milieuorganisaties. 

De pijpleiding zou ongeveer 800.000 vaten olie van Canada naar de Golf van Mexico per dag moeten vervoeren. Het zou Amerika helpen om zelfvoorzienend te zijn in het produceren van energie en daardoor meer banen creeëren. President Obama verklaarde tijdens de persconferentie dat de voordelen wel meevallen en niets voorstellen ten opzichte van de nadelen, namelijk het ongewenst effect op het milieu. 

cc foto: Steve Jurvetson

Geef een reactie

Laatste reacties (6)